Ilyen volt Hitler magánélete egy hódolója szerint

2015. február 11. 12:05

Hitler magánélete a náci Németország első számú vezetőjeként, a német népközösség „gondviselés” által kijelölt vezéreként mindvégig az érdeklődés középpontjában állt. Míg azonban az első években ténylegesen a munka dominálta mindennapjait, s élete és tevékenysége is általában Berlinhez kötődött, addig 1935-ben már csak tizenkét kormányülésre került sor, s ezek száma 1938-ra nullára csökkent. Kialakult az a munkarend, amelyben Hitler már nem végzett napi politikai tevékenységet, egy-két terület kivételével (külügy, hadügy) már csupán az elveket határozta meg, a végrehajtást pedig munkatársaira hagyta, akik többnyire személyesen keresték fel a direktívákért, illetve számoltak be neki a végrehajtásról.

A Führer magánélete

Írta: Wilhelm Brückner főparancsnok

Magától értetődő, hogy egy olyan férfi, mint a Führer, aki ennyire szilárdan elkötelezett a politikai munka iránt, feláldozza érte a magánéletét is. És ha egyszer meg akar szabadulni az állami hivatalok hajszájától, akkor is követik őt a politikai problémák a német haza legmesszibb csücskébe is, legyen az egy kicsi, csöndes falu a Balti-tenger dűnéi között vagy a Wachenfeld-ház az Obersalzbergen. Nemcsak telefonhívásokkal és telegramokkal, levelekkel és aktákkal érik utol, de az állandó politikai munka, a Németországról való gondoskodás a szívéből sem száműzhető. Ezzel az aggodalommal tér késő esténként nyugalomra a Führer, és ezzel az aggodalommal kel fel korán reggel. A külpolitikai helyzet nehézségei foglalkoztatják őt, az új munkahelyek teremtésének szükségessége, a pénzügyi területen adódó problémák, a német nép élelmezésének biztosítása, a fiatalság nevelésének és a német kultúrának a kérdései, a német katonai biztonság helyreállítására hozott döntések – és ez így folytatódik a legváltozatosabb témákkal. Alig akad olyan beszélgetés, amely ne a központi politikai kérdések közepébe vágna, sem olyan élmény, amely ne emlékeztetne közvetlenül a legfontosabb döntésekre.

Elvégre Németországban ez az ember a kezdet és a vég. És amikor mégis visszavonul pár napra kikapcsolódni, akkor is csak új, nagy döntésekre készül fel, egy új, intenzív munkateljesítményre. Igen, még a repülőn is elérik őt a telegramok a birodalmi vezetőktől és a miniszterektől.

Így kezdődött a Führer magánélete nyilvános hivatalában, Németországért végzett munkájával. A magánéletéről annyit lehet csak mondani, hogy az abból áll: a politikai munkát a Birodalmi Kancellária hivatalának szobáiból a kevésbé hivatali jellegű helyiségekbe helyezi át.

A cikk folytatását keresse a Múlt-kor téli számában!

Hitler

 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma