Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

2017. március 20. 12:06

Vegetáriánusok a történelemben

Vegetáriánus sonka

A vegetarianizmus, bár a kifejezés meglehetősen újnak számít, hosszú történelemre néz vissza. Már az ókori görögök között voltak, akik húsmentesen étkeztek. A 19. századig általában vallási okokból választották ezt az étkezési formát. Úgy vélték, hogy húsfogyasztással az erőszakot és a gyilkolást is magukhoz veszik az emberek, így az közvetve hozzájárul a világban uralkodó háborúkhoz és a mindennapi erőszakhoz. Mások számára a hús elvetése egyfajta lázadás volt a fennálló renddel szemben, hiszen a húsfogyasztás nagyon sokáig az elit és a gazdagok kiváltságának számított.

A vegetarianizmus a 19. században szerveződött önálló mozgalommá szorosan összekapcsolódva az állatjogi törekvésekkel. Az egyre növekvő vegetariánusok igényeit kiszolgálandó megnyíltak az első vegetáriánus éttermek, amelyek igazi kreatív szakácsműhelyekké váltak az idők folyamán. Az ételek készítése során ugyanis nem pusztán arra törekedtek, hogy húsmentesen készítsék el a hagyományos ételeket, hanem arra is, hogy vegetáriánus konyha saját finomságokat is fel tudjon mutatni.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
ÁmbraNaspolyaHódfarokVegetáriánus sonkaBaradicskóróKonzerves ál-teknős levesNagy pele
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma