Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

2017. március 20. 12:06

A kakas lovag módjára ülte meg a malacot

A középkori Angliában általában egészben sütötték meg és szolgálták fel a különféle négylábúakat és madarakat az étkezések során. Így amellett, hogy biztosan lehetett tudni, hogy miből készült az étel, még a vizuális élmény is emelte a lakomák fényét. Egy-egy ilyen étkezésen akár tíz fogást is felszolgálhattak, és különféle mutatványokkal és látványelemekkel is gazdagították az eseményt. A nagy fantáziával megáldott udvari szakácsok kedvelt módszere volt, hogy különféle fantasztikus állatokat „kreáltak”, hogy ezzel kápráztassák el a vendégsereglet tagjait.

Jó példa erre, amikor egy félbevágott disznót összevartak egy szintén félbevágott kappannal (herélt kakas), majd együtt megtömték és kisütötték. A bizarr fogás modernkori rekonstrukciói általában a disznó hátsó és a kappan első felét használták, de valószínűleg fordítva is elkészíthették. A szakácsok a megsütött „disznókappant” aztán a lehető legkülönfélébb módokon díszíthették. Fennmaradtak középkori ábrázolások, amelyeken töltött disznógyomorból készítettek „tüskéket” a sültdisznó hátára, hogy az úgy nézzen ki mint egy sündisznó. De előfordult olyan is, amikor a kappan lovag módjára ülte meg a malacot.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
ÁmbraNaspolyaHódfarokVegetáriánus sonkaBaradicskóróKonzerves ál-teknős levesNagy pele
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. nyári száma