2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

2017. március 20. 12:06

Teknősleves angol módra – borjúfejből

A teknősleves a 18. században vált igazán népszerűvé Angliában. A korból fennmaradt receptek gondosan leírják, hogyan kell megölni, majd feldolgozni a nyugat-indiai szigetekről élve szállított teknősöket. A legnépszerűbb tálalási mód, amelyet előszeretettel alkalmaztak banketteken is, az volt, amikor a teknős páncéljának két felében külön főzték meg a teknős húsának zöld (felső), illetve sárga (alsó) részét. Mivel az élő teknősök ilyen módon törtnő elkészítése rendkívül idő- és költségigényes volt, fokozatosan elterjedt a már előkészített szárított teknőshús használata.

A 19. században aztán egy újabb megoldás terjedt el. A teknőshúst egyszerűen lecserélték borjúfejre, amelynek íze meglehetősen hasonlított a teknősére, ugyanakkor sokkal olcsóbb és könnyebben hozzáférhetőbb volt az egzotikus vidékekről importált teknősnél. Az ál-teknős leves rendkívül nagy népszerűségre tett szert és a 19. század végén már az angol konyha olyannyira alapvető tartozékának számított, hogy a francia szakácsok elnevezték angol módra készített teknőslevesnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ÁmbraNaspolyaHódfarokVegetáriánus sonkaBaradicskóróKonzerves ál-teknős levesNagy pele

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár