2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtaláltak a világhírű Happy Birthday című dal egy korai változatát

2015. szeptember 3. 18:30 MTI

A világhírű Happy Birthday című dal korai változatát rögzítő kéziratra bukkant rá egy amerikai kutató a Louisville-i Egyetem zenei könyvtárában - olvasható a Kentucky állambeli felsőoktatási intézmény honlapján. 

A dalt eredetileg Mildred Hill szerezte nővérével, Patty Hill-lel közösen az 1890-es évek elején. A dal eredeti címe Good Morning to All volt, amelyet a Song Stories for the Kindergarten című gyűjteményben jelentettek meg. Ugyan a dal szövege megváltozott az elkövetkező évtizedek alatt, a dallam mindmáig az eredeti maradt. A világszerte ismert Happy Birthday kezdetű változat 1924-ben tűnt fel egy énekeskönyvben, míg a jellegzetes zongorakíséretet 1935-ben publikálták.

A kéziratot a múzeum igazgatója, James Procell találta meg Mildred Hill vázlatfüzetében. A dokumentum más zenei szerzeményekkel együtt az 1950-es években adományként került a könyvtárhoz a zeneszerzéssel is foglalkozó Hattie Bishop Speedtől, aki egyben barátja is volt a Hill nővéreknek. Az anyagot ekkor nem katalogizálták, ezért maradhatott évtizedeken keresztül rejtve az intézményben.

Az előkerült kéziratban lejegyzett változat más hangnemben íródott, és néhány további eltérést is mutat a Happy Birthday jól ismert dallamához képest. Ugyanakkor a ritmus és a szöveg is megegyezik a dal publikált változatában foglaltakkal. "Az a kérdés, hogy ez a dal eredeti változata, vagy Mildred Hill elégedetlen volt a publikált változattal, és a kézirat a dal utólagosan átdolgozott példányát jelenti" - nyilatkozta James Procell.

A kérdés megválaszolását és a szerző szándékainak megismerését tovább nehezíti, hogy a kézirat első oldala hiányzik. "Ez már önmagában is rejtély. Hol van az első oldal" - fűzte hozzá James Procell. A Louisville-i Egyetem zenei könyvtára Kentucky legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménnyel rendelkező intézménye. Az igazgató szerint a következő hónapokban szeretnék teljesen katalogizálni és digitalizálni a Mildred Hillhez köthető dokumentumaikat, emellett terveznek egy emlékkoncertet is 2016-ra, a zeneszerző halálának 100. évfordulója alkalmából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Song Stories for the Kindergarten címlapja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár