2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvan éve jött Wallenberg Budapestre

2004. július 12. 15:20

Hatvan évvel ezelőtt érkezett a svéd követség titkáraként Budapestre Raoul Wallenberg, aki zsidók ezreit mentette meg hamis iratokkal.

`Ma van hatvan esztendeje, hogy Raoul Wallenberg 1944. július 9-én, vasárnap Budapestre érkezett` - mondta Szita Szabolcs azon a megemlékezéssel egybekötött sajtótájékoztatón, amelyet Raoul Wallenberg Budapestre érkezésének 60. évfordulója alkalmából tartottak a budai várnegyedben, az Úri utca 15. szám alatti házban.


A történész rámutatott: a svéd diplomata már 1944. júliusában 20-30 magyar munkatárssal dolgozott, november-december körül pedig munkatársainak száma megközelítette a négyszázat.


Az Úri utcai épületben Raoul Wallenberg és a háztulajdonos Berg család jóvoltából sok zsidó üldözött is menedékre talált a vészkorszak idején. A svéd követség egykori titkára első magyarországi munkaebédjét is itt tartotta megérkezését követő harmadik napon.


Az egykor svéd diplomáciai védelem alatt álló házban, több neves személy is megfordult: a vendégnapló tanúsága szerint, a házban töltött el egy éjszakát 1930. december 12-én a fiatalon, repülőgépbalesetben elhunyt svéd Gusztáv Adolf herceg. A Berg család vendégszeretetét élvezhette - többek között - Ádám Lajos sebészprofesszor, Szentgyörgyi Albert, valamint Per Anger svéd diplomata, aki 1942 óta attaséként dolgozott Budapesten, 1944 júliusától, Wallenberg érkezésétől vele együtt segített zsidók mentésében.


A négy lakásból álló ház kapuján belépve, a folyosó falán látható az egykor az épület utcafrontjára kihelyezett svéd védettséget jelző tábla. A folyosón tovább haladva egy zárt udvar található, ahonnan nyílik az a sziklába vájt mély pince ahol esetenként bújtatták az üldözötteket.

Forgács Gábor, akinek az édesapja Raoul Wallenberg egykori közvetlen munkatársa volt elmondta: akkor 18 évesen kifutó, küldönc gyerekként dolgozott a svéd követségen; két-három alkalommal járt az épületben. Édesapját és őt még Raoul Wallenberg megérkezése előtt egy héttel Per Anger hozta ki a tudari szénbányából illetve a Mosonyi utcai deportáló toloncházból - fűzte hozzá.


Szólt arról: "a Wallenberg-akció során sok pénzzel kellett operálni." A bankból kivett pénzt a házban tartották, a nyugtákat és az elszámolásokat pedig a pincében helyezték el. A svéd külügyminisztérium archívumában megtalálható, hogy Raoul Wallenberg és munkatársai a vesztegetésre szánt pénzt "külső"-ként tartották nyilván - jegyezte meg.


Glória Berg, Berg Tibor alezredes lánya, aki a ház három lakásának tulajdonosa elmondta: édesapja 1927-ben vette a házat, amelyet 1951-ben államosítottak. A házban lakott annak idején Nákó Erzsébet, Raoul Wallenberg titkárnője, Glória Berg nagynénje is.


Raoul Wallenberg 1912. augusztus 12-én született Stockholmban, Svédország egyik leghíresebb családja sarjaként. Az amerikai Michigan Egyetemen építészetet tanult, 1935-ben egy dél-afrikai svéd cégnél helyezkedett el. Néhány hónappal később egy holland banknál a palesztinai Haifában kezdett el dolgozni, s ott került először kapcsolatba Németországból menekült zsidókkal.


1936-ban visszatért Svédországba, a Közép-európai Kereskedelmi Rt.-nél vállalt munkát. A cég egyik alapítója a magyar származású Lauer Kálmán volt. 1945. január 17-én Budapestről Debrecenbe indult, ahová azonban soha nem érkezett meg. A szovjet hatóságok elhurcolták, sorsáról a mai napig nem tudni semmi bizonyosat.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár