2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törvényen kívül - Ned Kelly igaz története

2003. október 6. 16:51

Alig 150 éve megöltek egy ausztrál csavargót. Mindössze 25 éves volt. Ma ő Ausztrália legnagyobb legendája. A neve: Ned Kelly. Elnyomottként harcolt, hogy hazája elszakadjon a korrupt brit uralomtól. Páncélos alakja ma is Ausztrália fényes vértezetű hős lovagját jelképezi. De megérdemli-e ezt a csodálatot? A valóságban talán Ned Kelly csupán egy féktelen törvényen kívüli volt, lótolvaj, bankrabló és rendőrgyilkos. A mítoszt már nem lehet sokáig megkérdőjelezni. Vajon ez az ember Ausztrália legnagyobb lázadó hőse, vagy csupán egyszerű rablógyilkos?

Október 19-én este 8-kor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Október 19-én, este 8-kor
Kelly-ék a 19. században telepedtek le Victoria gyarmaton. A hozzájuk hasonló szegény ír családok számára Ausztrália lett volna az ígéret földje. A Brit Birodalom földesurainak és rendőrbérenceiknek a keze azonban még a birodalom e távoli szegletébe is elért. Ned Kelly ugyan ír volt, dühe mégis az első ausztrál generációt képviselte. Ez az igazságérzet hajtotta Nedet, aki mindössze 2 éven belül legendává vált: a törvényen kívüli, aki az ország történetének legnagyobb lövöldözése során lepuffantotta a tartomány összes rendőrét. Származása a lehető legalacsonyabb volt: apja, a felmentett elítélt 1886-ban halt meg, és semmit nem hagyott hátra. Az ínséges időkben Ellen, az anya, Gretán szerzett aprócska földet gyermekeinek. Amikor kivándoroltak Írországból, kiváló termőföldet hagytak hátra. Itt azonban szikkadt, rossz földet kaptak. Kellyék csak akkor tarthatták meg a földjüket, ha megtisztítják az erdőtől és learatják a termést. Így is tettek, ám ezután nem marad más, csak a por. Az elemek mellett azonban a családnak a hatalom képviselőivel is meg kellett küzdenie. Melbourne akkoriban virágzó város volt, amely valósággal lubickolt a korábbi aranyláznak köszönhető jólétben. Itt gyülekeztek a főleg angol földesurakból lett földfoglalók, akik erőszakkal sajátították ki a legzsírosabb birtokokat. Ha Kellyék kudarcot vallanak, a mohó földesurak az ő birtokukat is lefoglalják. De Ned Kelly talált módot a visszavágásra. Öccsével, Dannel, unokatestvérével, Thomas Lloyddal és helyi cimboráival, Joe Byrne-nel és Steve Harttal együtt. Ő lett az első ilyen utcai banda, a "Nagy csőcselék" vezetője. A Nagy csőcseléknek is megvolt a maga különc öltözködési stílusa, ahogy az a bandáknál szokás, mégpedig az, hogy a kalapjuk szíját az orruk alatt kötötték meg. Isten tudja, miért. Lélegezni nem nagyon lehetett tőle, de talán menőnek gondolták. Kiváló lovasok voltak, és ez volt a legjobb módja, hogy eldicsekedhessenek a tudományukkal: kerítéseken ugrattak át és lopkodtak, csak hogy megmutassák, hogy képesek rá. Ned Kelly bandája hamar rájött, hogyan tehetnek könnyen kenyeret az asztalra.

Ajánlat
A legenda
Ned Kelly''s World
Ned Kelly
Számukra a pénzkeresés egyik leggyorsabb módja az lett, hogy: ellopták a földfoglalók valamelyik telivérét, elrejtették, majd amikor kitűzték a jutalmat, előálltak vele, mintha akkor találták volna meg. Kellyék a tökélyre fejlesztették ezt a módszert. A földfoglalóknak százával tűntek el a lovaik és pontosan tudták, ki tette, ezért száműzetni akarták a Kelly-fiúkat a gyarmatról, amihez jó néhány követ meg kellett mozgatniuk. A földfoglalók lepaktáltak bírókkal, ügyvédekkel, politikusokkal, sőt, a tartomány fő békebírójával, Frederick Standish kapitánnyal is. Standish kapitány az 1870-es évek közepén, végén látott neki módszeresen elköltöztetni a Kelly klánt Victoriából, el ebből a kolóniából, át Új Dél Walesbe. Tervét igen különösen fogalmazta meg: "Tegyük tönkre őket, ahogy csak lehet, csak ne izgassuk fel az embereket." Ezek a módszerek Nedet olyan lépésekre kényszerítették, amelyek több ember halálához és országos zűrzavarhoz vezettek...

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Ki vitorlázta elsőként körül Ausztráliát?
    a) A. Tasman
    b) L. V. de Torres
    c) J. Cook
  • Mikor egyesült az első hat kolónia államszövetséggé?
    d) 1891-ben
    e) 1901-ben
    f) 1911-ben A helyes választ a [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár