2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legóként kelt életre Napóleon

2015. június 1. 11:38 MTI

Kiállítás nyílt Waterloo városában Napóleon és legyőzője, Wellington herceg életéről legóból. A tárlaton Napóleon polgári törvénykönyve, a Code civil, a császár irodája, híres kalapja, Jacques-Louis David által festett arcmása és a waterlooi csata jelképes helyei 1,2 millió darab színes legóból összerakva láthatók.

"Nemzedékeken átívelő eseményt szerettünk volna. A kiállított tárgyak - korabeli empire és európai bútorok, Napóleont ábrázoló képek - láttán a legkisebbek is szórakozva sajátíthatják el történelmünk e részleteit" - mondta Éric Jousse, a pénteken nyílt kiállítás kurátora. A történelmi és tudományos jelleg - minden egyes kiállítási tárgyat szakemberek bíráltak el az elkészítés előtt - jól ötvöződik a városközpontban, a régi istállókban július 31-ig nyitva tartó játékos kiállításon. Játszóműhelyeket is berendeztek, amelyekben a kicsik kézbe is vehetik a tárgyakat.

A kiállítás impozáns darabja a párizsi Invalidusok Dómjának kicsinyített másolata. Az eredeti épületben található Napóleon síremléke. A 2,5 méter magas, mintegy fél tonnás legóépítményt több mint 1000 órás munkával, 270 ezer darabból állították össze. A kiállítás 2014-ben Bonaparte első feleségének, Joséphine de Beauharnais-nak a rueuil-malmaisoni kastélyában volt látható, és több mint 30 ezer látogatót vonzott. A waterlooi csata kétszázadik évfordulója alkalmából kibővített kiállítás legközelebb a Grenoble melletti La Mure-ben, majd Genfben várja a látogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár