2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják a fáraó főlovászának sírját

2014. október 1. 18:40

Olasz és spanyol kutatók múlt hét pénteken megkezdték a hat hónappal ezelőtt felfedezett thébai síremlék feltárásához szükséges előkészületeket.

A Maai nevű férfi sírját az ország déli részén, a Nílus partján fekvő Luxor nyugati oldalán, a thébai nekropoliszban találták meg egyiptomi, spanyol és olasz régészek, amikor egy másik sír feltárásán dolgoztak. "Tíz évbe telik, mire meg tudjuk mutatni a sírt a közönségnek" - mondta el a két ásatásvezető, az olasz Irene Morfini és a spanyol Mila Alvarez Sosa, akik jelenleg ugyanott a TT109 jelzésű Min-sírt tárják fel.

Maai körülbelül 3500 évvel ezelőtt lehetett a lovászok elöljárója, abban az időben, amikor az ókori Egyiptomban a fáraók 18. dinasztiája uralkodott. Ő irányította a hadsereg lovászait, ezen kívül az uralkodó gazdaságát és a raktárakat. A sír falain látható feliratok nagyon fontosak, mert ezek árulnak el legtöbbet tulajdonosa, a korszak magas rangú tisztviselője hajdani mindennapjairól, családjáról, életmódjáról. A sírt leginkább gyönyörű freskói teszik különlegessé: ezek egyike Maait feleségével, Nefrettel ábrázolja, egy másik férfiakat és nőket mutat egy lakomán, egy harmadikon pedig áldozati rítusok láthatók.

A főlovász temetkezési helyére a Min-síremlék - amelyet kétszáz éve az "egyiptológia atyjának" is nevezett francia Jean Francois Champollion is meglátogatott - alagútján keresztül bukkantak idén májusban. A régészek éppen a sírt szemrevételezték, amikor megtalálták Maai temetkezési helyét, így gyakorlatilag úgy fedezték fel, hogy nem kellett ásniuk. Az olasz-spanyol régészcsapat tájékoztatása szerint a két sír mellett van egy harmadik, a Kampp-327, amely további titkokat rejt. Maai sírjának feltárása október közepén veszi kezdetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár