2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kontároktól féltik a Dzsószer-piramist

2014. szeptember 5. 17:06

Keményen bírálják aktivisták az egyiptomi régiségügyi minisztert, amiért az olyan céget bízott meg a Dzsószer-piramis állagmegóvási munkálataival, amelynek felügyelete alatt korábban komoly károk keletkeztek Egyiptom legrégebbi piramisában.

Amir Gamal, a Non-stop Robberies nevű mozgalom egyik képviselője keményen nekiment Mamdouh al-Damatynak, miután az egyiptomi régiségügyi miniszter ugyanazt a céget kérte fel a Dzsószer-piramis állagmegóvási munkálatainak folytatására, amely komoly károkat okozott a restaurálás korábbi fázisában.

A piramis restaurálásával megbízott céget, a Shurbagy-t azért is támadják, mert a kilenc éve alapított, eddig hat nagyobb projektet elnyerő társaságnak egyáltalán nincs tapasztalata a régészeti helyszínek megóvásában. "A cég és a régiségügyi tárca is bűncselekményt követett el. Új falak épültek, a piramist úgy kezelik, mintha új építmény lenne, ami ellentétes a műemlékvédelem nemzetközi követelményeivel" - fogalmazott.

Dzsószer lépcsős piramisa a szakkarai nekropolisz leglátványosabb monumentális alkotása, Egyiptom első piramisa, amely i.e. 2630 körül, száz évvel a gízai piramis előtt, a III. dinasztiához tartozó Dzsószer fáraó rendeletére épült Imhotep tervei nyomán. Az 1992-es földrengés után komoly károk keletkeztek benne, s azóta számos állagmegóvó projekt indult a világörökségi védelem alatt álló építmény megmentésére. 

2006-ban arról lehetett olvasni, hogy a Dzsószer-piramis egyik oldalában repedések keletkeztek, amit a 61 méter magas halotti komplexum melletti parkolóban turistákra váró buszok és más járművek járó motorja által a talajban keltett gyenge remegés okozott. 2008-ban egy amerikai-japán kutatócsoport kezdte meg a híres lépcsős piramis lézeres szkennelését, majd három éve egy brit csapat látott hozzá a födémek megerősítéséhez, de a munkálatok alig egy év múlva finanszírozási problémák miatt abbamaradtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár