2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat különleges múmia

2014. szeptember 11. 12:20

Feláldozott inka gyermekek, TBC-s váciak, egy nap alatt 300 évet "öregedő" kínai, pislogó szicíliai - csak néhány példa azon nem mindennapi múmiák közül, amelyekre az elmúlt évtizedekben bukkantak szakemberek.

Pislogó múmia

Rosalia Lombardo, az 1920-ban kétévesen, tüdőgyulladás következtében elhunyt kislány teteme az egyik legjobb állapotban konzerválódott múmia a világon, s az egyik leghíresebb azon nyolcezer múmia közül, amelyek az olaszországi Palermóban, a Kapucinus-kolostor híres katakombáiban alusszák örök álmaikat.

Az "alvó szépség"-nek is nevezett gyermek úgy néz ki, mintha békésen szunyókálna. A takaróból kilátszó angyali fejéről szőke göndör fürtök lógnak, közte egy ép szalaggal. Rosalia múmiáját először 2009-ben vizsgálták meg antropológusok, akik akkor rámutattak, hogy míg a katakombákban eltemetett szerzetesek a száraz klíma következtében, természetes úton mumifikálódtak, addig a kislány tetemét szándékosan őrizték meg az örökkévalóságnak. Rosalia megtört apja ugyanis egy szicíliai mesterhez, bizonyos Alfredo Salafiához fordult, hogy balzsamozza be tragikus hirtelenséggel elhunyt lányát. Azt sokáig nem tudták a kutatók, milyen vegyi anyagokkal végezte el Salafia Rosalia mumifikálását, mivel a férfi 1933-ban sírba vitte titkát.

2009-ben a kutatók egy kézzel írott jegyzetet találtak, amelyben Salafia leírja a mumifikáláshoz használt összetevőket: "egy rész glicerin, egy rész formalin, e kettőt cink-szulfáttal és cink-kloriddal keverve, és egy rész szalicilsavval kevert alkohololdat”. A procedúra egyszerű volt, Salafia injekciós tűvel befecskendezte a testbe, az anyag pedig tökéletesen működött: a formalin elpusztította a baktériumokat, a glicerin megóvta a testet a kiszáradástól, a szalicilsav pedig megölte a gombákat.

A kutatók mindig is városi legendának tartották, hogy a kis Rosalia naponta többször is "pislog" - állítólag olykor annyira kinyitotta a szemét, hogy teljesen látni lehetett kék szemeit. "Ez optikai csalódás, amit az oldalsó ablakokon bejövő és a Nap járása szerint váltakozó fényviszony okoz" - közölte idén júniusban a katakombák antropológus kurátora. Dario Piombino-Mascali hozzátette: a múmiát óvatosan elmozdították és vízszintes pozícióba, egy nedvességtől elzárt üvegkoporsóba helyezték, így jobban látszik a szemhéja. "A szeme soha sem volt teljesen becsukva" - mondta a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár