2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akik a mindenkori magyar határt őrizték

2014. augusztus 25. 17:09

Az Árpád-kori magyaroktól kezdve a második világháborús határvadászok Kárpátokban vívott védelmi harcaiin át a 20. század második felének határőrségéig mutatja be egy kiállítás az MNM Báthori István Múzeumában az ezeréves állam mindenkori határainak hős védőit, az általuk használt fegyvereket, a számtalan kitüntetést, valamint a határőrzők mindennapjaikat.

A Dunától keletre valószínűleg egyedülálló az MNM Báthori István Múzeumában látható állandó kiállítás, amely a magyar „Határvédelem-Határőrizet” témájába kalauzolja el az odalátogatót. Ennek magyarázata elsősorban az, hogy Nyírbátor 1946-tól kezdődően az újjászervezett magyar határőrség északkeleti központja lett. Nem lehetett véletlen a kiválasztás, ugyanis a trianoni döntés következtében a honvédelem új feladatát képezte többek között az új határok közelében kialakított új laktanya bázisok létrehozása. Nyírbátor fekvéséből adódóan bekerült a laktanyaépítési programba, így az 1920-as évek végére megépült a Báthory István nevét viselő objektum. A második világháború végétől ez a laktanya adott otthont a határvadász illetve a határőrség alakulatainak egészen 2008-ig.

A magyar határőrizetet bemutató kiállítás igazi érdekessége, hogy a honfoglalástól kezdődően térképek, magyarázó szövegek mellett a vitrinekben együtt láthatóak azok a korabeli fegyverek és katonai eszközök is, amelyeket a végek mindenkori őrzői használtak. Tematikusan követhetjük végig azokat a határok ellen kívülről jelentkező veszélyeket, kihívásokat, amelyek ezeréves történelmünk során érték a magyar államot.

A kiállításon látható az Árpád-kori gyepűrendszer vonala, vagy például a XIII. században bekövetkezett igen súlyos tatár támadás, amely romba döntötte az országot. Kardok, lovas felszerelések adnak ízelítőt ezekből az időkből, s teszik valósággá a veszélyt. Gazdag a végvári korszak bemutatását szolgáló vitrin is. A határvédelem szempontjából fontos ütközetek, csaták térképeit a XVI-XVII. század fegyverei egészítik ki, közöttük már ott vannak a lőfegyverek, puskák, pisztolyok is.

A XX. század véres csatáit hozó második világháború idejéből látható a Kárpátokban vívott, a határvadászok védelmi harcait felidéző makettbemutató, a katonák személyes tárgyai, valamint okmányai is. Igen látványos a nyírbátori határőrök fegyvereit tartalmazó kiállításrész, a mindennapi életet megidéző számos fotó, kitüntetés, valamint a határsávban használt figyelő eszközök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár