2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lovas emléktúra az I. világháború áldozatainak kegyhelyeihez

2014. június 5. 15:52 MTI

Az I. világháború áldozatainak tiszteletére emelt magyarországi emlékhelyekhez indulnak túrára június 12-én Kisújszállásról a Nagykun Nádor Huszár Bandérium tagjai, a lovasok Nagycenkig tartó útjuk során 400 kilométert hagynak maguk mögött.

Horváth György nagykun főkapitány, hagyományőrző őrnagy az MTI-nek elmondta: a lovas túra csaknem száz helységet érint, a jelentősebb állomások: Kisújszállás, Besenyszög, Jászladány, Jászberény, Jászfényszaru, Gödöllő, Mogyoród, Budakalász, Pilisvörösvár, Lábatlan, Komárom, Ács, Győr, Csorna, Kapuvár és végül Nagycenk. Az út alatt több helyen lovas és gyalogos hagyományőrzők csatlakoznak hozzájuk. A héttagú lovas csapat emlékzászlót visz magával, amelyre minden településen a koszorúzás alkalmából szalagot kötnek majd a helyi hagyományőrzők, településvezetők.

Horváth György tájékoztatása szerint a túra útvonalát előzetesen gépkocsival bejárták, kijelölték a biztonságosan járható utakat, és megszervezték a szállásukat. Naponta 50-60 kilométer tesznek majd meg lépésben, ügetésben, vágtában és a lóval sétálva. Várhatóan június 19-re érkeznek Nagycenkre, ahol a nemzetközi nyílt katonai lovas bajnokságot rendezik. A túra része lesz, hogy a Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójáról is megemlékeznek június 21-én a magyar-osztrák határon.

A Nagykun Nádor Huszár Bandérium tagjai már több lovas emléktúrán vettek részt, így végigjárták a Honfoglalás-túrát, a Kunok I. Világtalálkozójához kapcsolódva pedig a Radnai-hágónál jártak egy 600 kilométeres úton. Tavaly Virágh Gedeon nádorhuszár főhadnagy tiszteletére vettek részt emléktúrán nagykunsági és kiskunsági lovasokkal közösen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár