2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kreml árnyékában

2014. május 26. 14:56

Baráth Magdolna kutatói tevékenységének meghatározó területe a magyar–szovjet kapcsolatok történetének feltárása és bemutatása. A most megjelent kötetben közreadott tanulmányok Magyarország és a Szovjetunió viszonya többféle aspektusának bemutatására tesznek kísérletet a második világháború végétől a rendszerváltásig tartó időszakban. A kiindulópontot a második világháború alatt elkezdődött, Magyarország háború utáni sorsára vonatkozó szovjet külügyi tervező-elemző munka bemutatása jelenti, amit kronologikus rendben követnek a kétoldalú kapcsolatok egy-egy korszakát, annak meghatározó elemeit bemutató írások.

A szerző felvázolja a Szovjetunióról kialakult hazai kép változásait és azokat a törekvéseket és módszereket, amelyekkel a magyar közvéleményt kedvező irányba kívánták befolyásolni. Kitér a két ország kommunista pártjai közötti kapcsolatok különböző csatornáira, s azoknak a kétoldalú viszonyrendszerben elfoglalt helyére. Kiemelten foglalkozik a szovjet tanácsadók és szakértők magyarországi tevékenységével, azokkal az anyagi terhekkel, amelyet ittlétük a magyar vezetés számára jelentett. Mivel a szovjet vezetés meghatározó módon befolyásolta a magyar belpolitikai életet, a gazdaság és társadalomfejlődést, az írások górcső alá veszik a szovjet vezetésnek a magyarországi belpolitikára gyakorolt hatását, a szovjet politika szerepét az 1953–1956 közötti változásokban, illetve a forradalom leverését követő időszakban.

Több tanulmány foglalkozik a két ország kapcsolatainak megváltozott jellegével a Hruscsov-korszakban, a szovjet vezetésnek megtépázott „imázsa” helyreállítására tett kísérleteivel, és olvashatunk a két ország és a szocialista tábor külpolitikai lépéseinek összehangolásáról, egyeztetési mechanizmusáról is. A kötet utolsó tanulmánya ezeket mintegy keretbe zárva, a gorbacsovi vezetés főbb elképzeléseit vázolja fel Kelet-Európáról, s benne Magyarországról az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején.


Baráth Magdolna: A Kreml árnyékában
Tanulmányok Magyarország és a Szovjetunió kapcsolatainak történetéhez, 1944-1990
Gondolat kiadó, 2014 318 oldal

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár