2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy monumentális festmény újjászületése - IV.

2014. február 14. 17:12

Volt egyszer egy festmény, mely most - tehetséges restaurátor-kezeknek hála - Csipkerózsika-álmából ébred. Egy monumentális festmény története következik (4. rész)

A szimbolikus jelentőségű esemény megfestésére Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter állami megbízást adott az akkor Párizsban élő Zichy Mihálynak, a korszak egyik kiemelkedő művészének, aki azt örömmel vállalta. A történelmi hitelesség fontossága miatt Zichy hazalátogatott. Bécsben fogadta a királyné, akiről vázlatokat készített és megtekintette az általa az eseményen viselt ruhát.

Zichy beszámolt Trefortnak a Bécsben végzettekről. Leírta, hogy Ferenczy Ida közbenjárásának köszönhetően találkozott a királynéval, aki „a legnagyobb szivességgel fordult (…) azon mozdulatba a melyre képemre nézve szükségem volt, és elég időt engedett arra, hogy fejét, és termetét tanulmányozhassam.” Ugyancsak megkapta a ruhát is, amit e nevezetes alkalmon viselt, és azt részletesen le tudta rajzolni.

Budapesten a temetkezési vállalat újra felépítette Deák ravatalát az eredeti helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémia földszinti előcsarnokában. A mű elkészítéséhez még a nyár folyamán hozzálátott Párizsban. Számos előkészítő tanulmányt, szénrajzot, pasztell- és olajvázlatot készített. Bár a magyar állam felkérésének örült, a téma kevéssé lelkesítette. A munka során dilemmája is akadt a jelenet képi megfogalmazásával.

„A motívum - írja anyjának Zichy 1876. október 17-én - nem oly kellemes, nem festői, sőt igen nehéz, mert igen kellemetlen a természetfölöttit, allegorikust a valósággal egyesítem anélkül, hogy nevetségessé ne váljunk. Ezen képnél, hol a királyné divatos ruhában a koporsónál zokogó Hungária és a csillagkoszorút tartó Géniusszal ellentétben áll, könnyen groteszk hatást kelthetünk.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár