2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leopárdfogak és borjúcsontok a gízai piramisok lábainál

2014. január 23. 08:47

Egy közel 4500 éves, valószínűleg magas rangú tisztviselők által lakott, ősi palota romjaira bukkantak a kutatók a gízai piramisok közelében. A fiatal szarvasmarhacsontok, valamint a leopárdfogak léte arra utal, hogy az itt lakók királyi módon éltek, ettek, illetve öltözködtek.

A Szfinx lábaitól mindössze négyszáz méterre délre található ősi városban egy lakóépületet tártak fel, mellette pedig fiatal borjú hátsó lábszárcsontjaira bukkantak, továbbá egy pecsétdarab is előkerült, amelyen a „királyi írástudó” feliratot olvasták ki a régészek. Mindezek mellett a legérdekesebb lelet a négy leopárdfog volt.

A 21 szobás palota a város azon részében áll, amely a Menkauré fáraó piramisa (a gízai piramisok közül ez a legfiatalabb) építésének idejéből való. „A szarvasmarhát tíz hónapos korában vágták le, ez pedig igen fiatalnak számít, tehát – luxusterméknek minősülő – borjúhúst fogyasztottak” – mondta Richard Redding, az ókori egyiptomi feltárásokkal foglalkozó Ancient Egypt Research Associates vezető kutatója. Hozzátette: a lakóépület melletti halomból közel százezer csontot ástak ki, ám ezek közül egyik szarvasmarhacsont sem volt idősebb 18 hónaposnál, emellett – a régészeti adatok szerint – kecske- és juhhús is gazdagította az arisztokratikus életmódot folytató egyiptomiak étrendjét. „Ez azt jelenti, hogy nagyon magas rangú lakókról van szó” – húzta alá Redding, a Michigani Egyetem Régészeti Múzeumának kutatója.

Az ásatások helyszíne

A régészek a lábasjószágok csontjai mellett leopárdfogakat is találtak, kettőt az épületben, kettőt a közeli halomban. Nagymacskához tartozó csontokat azonban nem találtak, ami komoly fejtörést okozott a szakértőknek. Redding több, az Óbirodalom korából származó rajzot is szemügyre vett, amelyek i. e. 2649 és 2150 között készültek. Az ábrákon látható magasabb társadalmi rangú, főként a királyi családból származó személyek olyan leopárdbőrt viseltek, amelyhez a nagymacska feje is hozzátartozott. A kutató szerint ez megmagyarázhatja azt, hogy a villa környékéről miért nem kerültek elő leopárdcsontok: valószínűleg egyszerűen kiesett a „köpenyből” az a néhány fog, amelyet 4500 év elteltével most felfedeztek a régészek.

A kutatások szerint leopárdbőrt a magas rangú, úgynevezett szem-papok viseltek, akik hivatalosan a királyi ház tagjai is voltak, mondta Mark Lehner egyiptológus a Livesciencenek. Redding azt is furcsának találta, hogy a szarvasmarhacsontok között főleg hátsólábakat találtak, mellsőt alig - valamilyen oknál fogva a lakók kerülték a mellső lábak elfogyasztását. A rejtély megoldásához a kutató ismét az ősi rajzokhoz fordult, ahol számos példát talált arra nézve, hogy az egyiptomiak az állatok mellső lábait felajánlották az isteneknek, azonban a hátsó lábak esetében nem volt ilyen utalás. A lakók valószínűleg azt fogyasztották el az állatból, amely az áldozati szertartás után megmaradt belőle.

Ezen felfedezés nagy segítséget nyújthat a régészeknek az egyiptomi papok áldozati helyszíneinek, illetve lakóhelyeinek azonosításában. Mivel a ház környékén több tucat hátsó szarvasmarhalábat találtak, úgy vélik, a mellső lábak elvezethetik a kutatókat azokhoz a helyszínekhez, ahol az áldozati felajánlásokat tették az isteneknek. Még 2011-ben rábukkant Redding egy ilyen helyszínre, amely Menkauré fáraó lánya, Hentkauesz sírja közelében volt. Az első kutatások szerint ún. „papi szemetet” találtak ezen a területen, azonban még további elemzésekre és régészeti munkára lesz szükség.

A kutatók szerint egyfajta komplex épületegyüttessel lehet dolguk, ugyanis a „szemét” mellett egy nagyobb kikötő képe is kirajzolódott, ahol pékségeket és gabonatárolókat is felfedeztek. Úgy vélik, ez a komplexum azon város helyén épülhetett fel, amelyben egykoron Hafré (görög nevén: Khephrén) fáraó piramisának építtetői laktak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár