2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták a fáraók orvosának 4500 éves sírját

2013. október 25. 15:05

Egy hatalmas, mészkőből épült síremléket találtak az egyiptomi régészek Abu Szírban. A 4500 éves háborítatlan sír az V. dinasztia legnagyobb tekintélyű orvosának készült.

A régészek az Abu Szír-i nekropolisz területén találták meg Shepseskaf ‘ankh 4500 éves érintetlen sírját. A síremlék impozáns mérete (21 méter hosszú, 13,5 méter széles, 3,6 méter magas) arról árulkodik, hogy az elhunyt befolyásos személy volt: Shepseskaf ‘ankh az egyiptomi orvosok vezetőjeként tett hírnévre az V. dinasztia (i.e. 2498-2345) idején.

A Kairótól 11 kilométerre délre található Abu Szír Memphisz egyik nekropolisza volt, területén több piramis – többek között négy fáraó: Szahuré, Noferirkaré, Noferefré és Neuszerré sírja – és templom, köztük naptemplomok maradványai találhatók, túlnyomóan az V. dinasztia idejéből.

A síremlék ajtaján hieroglif írás hirdette, hogy „lakója” „Khnum (Hnum) papja”, vagyis „Varázspap”, míg a keleti oldal bejáratán olvasható felirat arról tanúskodik, Shepseskaf ‘ankh korának legfontosabb királyi orvosának számított.

Ez volt egyébként a harmadik olyan sír, amely orvosnak épült, s amelyet Abu Szírban találtak. A régészek bizonyára megkönnyebbültek, mikor megpillantották az érintetlen állapotban talált síremléket, Abu Szír egy részét ugyanis – Szakkara és Dasúr mellett – a 2011-es egyiptomi forradalom idején a felkelők kifosztották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár