2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismét kegyelmet kap egy pulyka

2013. november 28. 11:05 MTI

November 28-án, csütörtökön ünneplik az Egyesült Államokban a hálaadás napját (Thanksgiving Day), amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep. Az idén két gondosan kiválasztott minnesotai pulykakakas, Caramel és Popcorn vár Barack Obama elnök kegyelmére, amelyet - a hagyomány szerint - mindketten meg is kapnak

Majdnem minden kultúra, nemzet történetében fellelhető olyan ünnep, amikor az emberek kinyilvánítják a bőséges termés felett érzett örömüket, hálájukat. Az Egyesült Államokban ilyen a hálaadás napja, amelyet minden év novemberének negyedik csütörtökén tartanak, és amelynek eredete a 17. századra nyúlik vissza. 1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. A Mayflower december 21-én kötött ki a mai Massachusetts állam területén; a zarándok atyák kolóniájukat kiinduló állomásuk után Plymouth-nak nevezték el.

A telepesek új élete igen nehéz körülmények között kezdődött: első telük rendkívül hideg volt, nem jutottak elegendő élelemhez, soraikat betegségek tizedelték, a tavaszt csak a 102 bevándorló fele érte meg. A következő évben az indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be. Örömük és hálájuk kifejezésére nagyszabású ünnepséget rendeztek, amelyre William Bradford, Plymouth kormányzója a környékbeli indiánokat is meghívta.

A következő években-évtizedekben rendszeressé és egyre elterjedtebbé váltak az új-angliai telepesek hálaadó aratási ünnepei. Az Egyesült Államok függetlenségének 1776-os kinyilvánítása után a kongresszus javaslatot tett egy évente tartandó, az egész nemzetre érvényes hálaadási ünnepnapra, amelyet az első elnök, George Washington 1789-ben deklarált is. 1863-ban Abraham Lincoln elnök - keresve a polgárháború borzalmai közt a nemzet egyesítésének módjait - hálaadási proklamációt adott ki, amelyben november negyedik (általában utolsó) csütörtökét a hálaadás napjává nyilvánította. A hagyományt 1941. november 26-án foglalták törvénybe, a Franklin D. Roosevelt elnök által aláírt jogszabály november negyedik csütörtökét hivatalosan is az ünnep napjává, egyben nemzeti ünneppé nyilvánította.

Az Egyesült Államokban a hálaadás a karácsony mellett a második legnagyobb családi ünnep, amelyet az emberek munkaszünettel, a rokonok és a hagyományos pulykasült "társaságában" töltenek el. Az ünnepi asztalon elhagyhatatlanul szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab és sütőtöktorta. Az ünnepre szánt pulykák közül egy (vagy néha kettő) szerencsés kiválasztott "madár" elnöki kegyelmet kap, és megmenekül a kés alól. Az elnöki kegyelem gyakorlása érdekes fehér házi tradíció és egyre inkább az amerikai közvélemény figyelmének középpontjába kerül az utóbbi években. Hagyománya egészen Abraham Lincolnig vezethető vissza, akinek elnöki háztartásába már egy évvel korábban megérkezett a nevezetes madár. Az ünnepi asztalra szánt pulyka azonban szerencsésen megúszta a Hálaadást, sőt a karácsonyi ünnepeket is Lincoln fiának, Tadnek köszönhetően, aki hathatós szószólónak bizonyult.

A hagyomány Harry Truman elnököt tartja az első kegyelmet gyakorló államfőnek, azonban ennek a tradíciónak nincsenek írásbeli forrásai a fehér házi dokumentumok között. Valószínűleg az vezethetett a szájhagyomány kialakulásához, hogy ő volt az első elnök, akinek 1947-ben a Nemzeti Pulykaszövetség szállította az ünnepi madarat, amely valamelyest megkésve érkezett az elnöki rezidenciára. Az első elnök, aki hivatalosan is megkegyelmezett egy pulykának az idősebb Bush volt 1989-ben.

Az idén két gondosan kiválasztott minnesotai pulykakakas, Caramel és Popcorn vár Barack Obama elnök kegyelmére, amelyet - a hagyomány szerint - mindketten meg is kapnak, de csak egyikük nyeri el a Hálaadásnapi Nemzeti Pulyka megtisztelő címet, amelyet tavaly óta az amerikaiak online szavazatai alapján ítélnek oda.

Azonban nem minden pulyka ilyen szerencsés. Az Egyesült Államokban a rangos ünnepen tavaly 254 millió pulyka került feldolgozásra, közülük mintegy 50 millió hálaadásnapi sültként fejezte be pályafutását. Az idén várhatóan két százalékkal emelkedik ez az arány. A legkapósabb pulykák Minnesotából érkeznek, a többi Észak-Karolinából, Arkansasból, Missouriból, Virginiából, Indianából és Kaliforniából. Az amerikaiak mindössze tizenkét százaléka nem fogyaszt pulykát hálaadás idején, mégis több pulykasült fogy, mint karácsonykor és húsvétkor együttvéve. Az import pulyka Kanada felől lépi át a határt, ahol októberben tartják a hálaadás napját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár