2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokkal korábban ehettek pulykát a maják

2012. augusztus 14. 14:05

A Floridai Egyetem szakemberei által készített tanulmány rámutatott, hogy a pulykát sokkal korábban háziasították, mint eddig hitték. A húsa miatt az egyik legkedveltebb madárnak számító állat domesztikálására ezer évvel korábban került sor Közép-Amerikában.

A kutatók – akik felfedezésükről az amerikai PLoS ONE című tudományos folyóiratban tettek közzé tanulmányt – elmondták, hogy az egyik guatemalai maja régészeti helyszínen talált pulykacsontok egyértelmű utalásokat tartalmaznak az állat domesztikálására.

A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a maják csak nagyon kevés háziasított állattal éltek együtt, a fehérjét főképp vadállatok húsából vitték be szervezetükbe – magyarázta Erin Thornton, a Florida Museum of Natural History segédprofesszora.

A tudósok a csontok összehasonlítása és az ősi DNS-ek megvizsgálása után arra a következtetésre jutottak, hogy a maradványok a Mexikó középső és északi részéről származó fajhoz, a Meleagris gallopavo gallopavo-hoz tartoztak. A mexikói pulyka a ma a világon mindenhol előszeretettel fogyasztott pulyka őse, s Közép-Amerika egyetlen, „helyben” háziasított állata. A kutatók arra is rámutattak, hogy Közép-Amerika északi része és a maja vidékek között kereskedelmi kapcsolatnak kellett fennállni a késő preklasszikus korban, azaz az i.e. 3. századtól az i.sz. 1. század között.

A csontokat El Miradorban, az egyik legnagyobb és legfejlettebb maja preklasszikus régészeti területen találták meg, méghozzá egy ceremoniális aktusokra szolgáló helyiségben. Korábban azt gondolták, hogy az eddig feltárt pulyacsontok a Meleagris ocellata-hoz tartoznak, ezért a kutatóknak újra meg kell vizsgálniuk a maja területekről eddig előkerült állati maradványokat – hangsúlyozta Mary Pohl, a Floridai Állami Egyetem professzora. „A kutatás nagyon különleges, és úgy gondolom, hogy egy egészen új perspektívát nyit meg a maják domesztikálási szokásaival kapcsolatban” – nyilatkozta Pohl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár