2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt a Szovjetunióba elhurcoltak történetéről

2013. november 25. 10:16 MTI

A Kárpát-medencéből a Szovjetunióba hurcolt magyar és német nemzetiségű kényszermunkások történetét bemutató kiállítás nyílt Pécsen pénteken. A Nádor Galériában megrendezett Trauma című interaktív tárlat tablók, fotók, továbbá hanganyagok, videók, korabeli használati tárgyak, túlélőkkel folytatott beszélgetések révén érzékelteti a "malenkíj robot" résztvevőinek szenvedéseit és kiszolgáltatottságát.

A szervező Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre és a Janus Pannonius Múzeum szerint a december 6-ig látogatható kiállítás segíthet az érintetteknek tapasztalataik feldolgozásában, a fiatalabb generációknak pedig ismereteik bővítésében.

Menczer Erzsébet országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében felidézte: a mintegy hét évtizeddel ezelőtt történtekről sokáig nem lehetett nyilvánosan beszélni. A hallgatás falának áttörését jelentette, amikor a parlament tavaly a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította november 25-ét, mert azzal a kitelepítettekről való megemlékezést állami szintre emelte.

Úgy vélte, hogy a történtek nem felejthetők el. Rámutatott: éppen az Európai Unió célkitűzéseinek felel meg az a törekvés, hogy a történelemben ne ismétlődhessen meg az a nagyhatalmi politika, amely szerint az útban lévő tömegek áthelyezése "csak propaganda és vagon kérdése". Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett rá, hogy Baranya a sváb lakosok magas száma miatt különösen érintett volt az elhurcolásokban és a kitelepítésekben. Hozzátette, Pécs büszke arra, hogy az emlékezés országosan is kiemelt helyszíne lehet, és a jövőben is az szeretne maradni.

Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes köszönetét fejezte ki a tárlat rendezőinek, hogy a száraz tények közlése mellett új technikai eszközöket, módszereket is alkalmaznak a fiatalabb generációk megszólításához, az elhurcoltakkal kapcsolatos üzenetek átadásához.

A kiállításról kiadott sajtóanyag szerint a második világháború alatt és után a mintegy 15 milliós magyarságból 500 ezer, többségében ártatlan civilt hurcoltak el kényszermunkára, hadifogoly vagy internálótáborba a volt Szovjetunió területére. Jelentős részüknek német származása, vagy német neve miatt kellett elhagynia otthonát.

Rájuk a Trauma című tárlat mellett túlélőkkel folytatott beszélgetéseken, szombaton és vasárnap pedig irodalmi és történelmi előadásokon, író-olvasó találkozókon, filmvetítéseken, és egyebek mellett magyar-német nyelvű szentmisén emlékeznek a baranyai megyeszékhelyen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár