2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Securitate üldözte és be is szervezte Mikó Imrét

2013. június 28. 17:06 MTI

Stefano Bottoni történész a Securitate irattárában végzett kutatásai alapján írt tanulmánya szerint a román kommunista politikai rendőrség üldözte is, de be is szervezte besúgói sorába az 1911 és 1977 között élt Mikó Imre erdélyi politikust.

A Magyar Kisebbség folyóirat internetes felületén csütörtökön tették közzé a Népszolgálat és túlélés című, Mikó Imre és a román állambiztonság, 1948-1971 alcímű tanulmányt, amely a román kommunista politikai rendőrség irattárában meglelhető dokumentumok alapján próbálja felvázolni Mikó alakját.

Amint a szerző feleleveníti, a neves erdélyi családból származó Mikó Imre a jogi tanulmányok elvégzése után 1937-1938-ban az Országos Magyar Párt bukaresti irodájának vezetője, 1939-1940-ben a Magyar Népközösség bukaresti jogvédő irodájának a főtitkára volt. A második bécsi döntés után a budapesti törvényhozásban szerzett képviselői mandátumot, és az Erdélyi Párt országos politikai főtitkáraként tevékenykedett.

1944 októberében az Észak-Erdélybe bevonuló szovjet és román csapatok elhurcolták Kolozsvárról. A négyéves fogságból hazatérvén orosz tudását orosztanárként, majd fordítóként kamatoztatta de az 1956-os magyar forradalom után a hatalom eltávolíttatta állásából, és évekig raktári munkásként dolgozott, majd egyetemi jegyzeteket árult. A Ceausescu-rendszer első éveiben az Unitárius Egyház főgondnokává választották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár