2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bronzkori Facebook északról

2012. május 22. 08:57

A népszerű közösségi oldalhoz, a Facebookhoz hasonlítja egy cambridge-i kutató azokat a sziklarajzokat, amelyek Oroszországban és Svédországban kerültek elő. Az oroszországi Zalavruga és az Észak-Svédországban található Nämforsen lelőhelyén több mint 2500, állatokat, embereket, vadászjeleneteket, illetve korai kentaurokat és hableányokat ábrázoló rajzokat találtak.

Mark Sapwell, a St John’s College Ph.D-hallgatója úgy gondolja, hogy sikerült megtalálnia a 900 millió taggal büszkélkedő közösségi oldal, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Facebook bronzkori változatát, amelyen a „felhasználók” megosztották egymással gondolataikat és érzelmeiket, mások feljegyzéseit pedig kezük nyomával ismerték el.

Az ősi közösségek azért festettek állatokat és örökítették meg a különböző eseményeket az Oroszország és Svédország északi részén található sziklákon, hogy azzal távoli törzsekkel kommunikáljanak a bronzkorban. Sőt egyfajta idővonalat is hagytak maguk után, amely több ezer év „bejegyzéseit” foglalta magában.

„Mint egy kommentelhető Facebook-poszt, ezek a rajzok nagyon 'társaságiak', s felkínálják a hozzászólás lehetőségét” – magyarázta Sapwell, akinek meggyőződése szerint a rajzok, miként a bejegyzések a Facebookon, a később érkezőket „kommentelésre” késztette, akik „lájkolták” a rajzokat.

A kutató két területet vizsgált: az oroszországi Zalavruga és az Észak-Svédországban található Nämforsen lelőhelyén több mint 2500, állatokat, embereket, vadászjeleneteket, illetve korai kentaurokat és hableányokat ábrázoló rajzok kerültek elő.

„Ezeket a területeket folyók kötötték össze, ezért valószínű, hogy a bronzkori közösségek tagjai hajókkal közlekedtek” – mondta el a 28 éves kutató. „Az általam tanulmányozott sziklarajzok zuhatagok és vízesések mellett találhatók – olyan helyeken, ahol az emberek fogták a kenuikat és megjelölhették, hogy ott jártak. Ez az ami különleges a helyben. Úgy gondolom, az emberek azért mehettek oda, mert tudták, hogy valaki már járt ott előttük” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár