2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nők népesítették be Madagaszkárt

2012. március 26. 13:50

Körülbelül harminc, indonéziai származású nő telepedett le először Madagaszkár szigetén 1200 évvel ezelőtt – derült ki egy genetikai kutatásból.

Ez az elmélet szakít azzal a teóriával, miszerint a sziget meghódítása tervezett folyamat lett volna, s a kelet-afrikai ország első lakói Indiai-óceánon közlekedő indonéziai kereskedők voltak.

A DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy az őslakosok valójában a 30 „alapító anyától” származnak – olvasható a Proceedings of the Royal Society B. című folyóirat tanulmányában. A kutatók szerint csupán néhány férfi kísérte a szebbik nem tagjait, de azt még nem tudni, pontosan hányan voltak.

Murray Cox genetikus és társai összesen 2745, 12 indonéziai szigetről származó genetikai mintát vett és hasonlított össze 266 örökítőanyaggal, amely három malagasi törzsből: a vadászó-gyűjtögető mikea, a félnomád vezo halászok és az adriana merina etnikum tagjaiból tevődött össze.

A vizsgálatból kiderült, hogy mindössze harminc indonéziai nő „alapította” meg az országot, ők vagy indonéziai férfiakkal vagy afrikaiakkal nemzettek utódokat. Cox szerint ez azzal magyarázható, hogy egy tipikus indonéziai kereskedőhajóban maximum ennyien férhettek el.

Madagaszkár az egyik legutolsó olyan terület volt a világon, ahol ember letelepedett – a kelet-afrikai országot olyan helyek követik, mint Új-Zéland, Hawaii és a Húsvét-szigetek, de ezeket csak jó 900 évvel később vették birtokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár