2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálnák Cecil Rhodes maradványait

2012. február 24. 14:54

A zimbabwei diktátorhoz, Robert Mugabéhoz hű aktivisták azt kérik, hogy haladéktalanul emeljék ki az ország nemzeti parkjában nyugvó Cecil Rhodes maradványait és szállítsák Nagy-Britanniába.

A diktátor pártja, a Zanu-PF néhány támogatója múlt héten kereste fel a brit gyarmati politika emblematikus alakjának, Cecil Rhodes sírját, és ismételten nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy az Afrikában közutálatnak örvendő politikus még mindig Zimbabwéban nyugszik.

Rhodes 110 éve hunyt el a dél-afrikai országban, sírja jelenleg a Matopos-hegységnél, Zimbabwe második legnagyobb városa, Bulawayo mellett található. Akkoriban ez a terület még a brit fennhatóság alá tartozó Rhodesia része volt, amely a milliárdos üzletember és politikus Rhodesról kapta a nevét. A Mugabéhoz lojális csoportok az ország 1980-ban kivívott függetlensége óta követelik a brit politikus maradványainak elszállítását.

A sír az állami Matopos Nemzeti Parkban található, gránitból készült, felette beton és egy bronzplakett látható. Nemzeti emlékhelynek számít, évente több ezer turista keresi fel.

A beteljesületlen álom

Rhodes kora egyik legvagyonosabb embere volt, hatalmi bázisát Afrika déli részén építette ki. 1853-ban született Bishops Stortfordban, egy betegség után Dél-Afrikába küldték. Az oxfordi nevelést kapó fiú eleinte a család Durban melletti farmján dolgozott, majd Kimberleybe ment a 19. századi nagy gyémántvadászat idején. De Beers nevű cégén keresztül 33 éves korára ő irányította a világ gyémántkereskedelmének nagy részét, majd Fokváros miniszterelnökévé választották.

1888-ban alapította meg Rhodesiát, miután megegyezett a régióban élő matabele és shona törzsekkel; álma az volt, hogy a brit gyarmatbirodalom egyszer Fokvárostól Kairóig fog terjedni. Számításait keresztül húzta egy sikertelen puccs, amelyet a búrok által irányított Transvaal ellen kísérelt meg. 48 évesen, hosszú betegség után hunyt el Fokvárosban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár