2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az étel körül forgott a polgárjogi mozgalom

2012. január 18. 14:36

Fel nem szolgált kávé, valamint sütemények és tortaszeletek leheltek új életet a hatvanas évek amerikai polgárjogi mozgalmába, amelyben kitüntetett szerep jutott az éttermeknek.

A North Carolina A&T College négy elsőéves diákja, név szerint Joseph McNeil, Franklin McCain, Ezell Blair Jr. és David Richmond egészen zárásig ültek a greensboro-i kifőzdében. Nem azért, mintha olyan jól érezték volna magukat, csupán a kávéjukra vártak – hiába, mivel feketék voltak, nem szolgálták ki őket.

Az 1960. február 1-én lezajlott ülősztrájk a polgárjogi küzdelem egyik fordulópontja lett, a négy fiatal akciója lendületet adott a feketék szegregáció elleni küzdelmének, s több ehhez hasonló demonstrációt hívott életre Délen.

Nem először játszott főszerepet az étel (vagy ital), illetve annak hiánya a mozgalomban. A polgárjogi aktivisták általában az atlantai Paschal's étteremben ettek, amely a mozgalom nem hivatalos főhadiszállása volt. A megoldást a kényszer szülte, hiszen a Paschal’s – amelynek tulajdonosa is afrikai-amerikai volt – egyike volt azon kevés „fehér-abroszos” étteremnek, ahol a feketék egyáltalán helyet foglalhattak.

Martin Luther King Jr., John Lewis, Andrew Young, Hosea Williams, Ralph David Abernathy és Joseph Lowery a legjobb déli fogások társaságában vitatkozhattak egymással, az étterem pedig ételt és helyet biztosított a vezetők számára, mindezt ingyen. „Néhány, az országot alapjaiban megváltoztató döntést ebben az étteremben hoztak” – mondta el még 1997-ben a New York Times című amerikai napilapnak a kongresszusi képviselővé előlépett Lewis.

Az aktivisták alabamai központja szintén egy étterem lett: ezt a montgomery-i buszbojkottból ismert egykori éttermi alkalmazott, majd a buszok szegregációs gyakorlata elleni tiltakozása miatt állásától megfosztott Georgia Gilmore alapította Martin Luther King ösztökélésére.

Gilmore-ra komoly szerep hárult a Club from Nowhere-ben is, abban a csoportosulásban, ahol fekete asszonyok árusították portékájukat – süteményeket, tortákat –, hogy az így befolyt pénzből benzint és kocsit vásároljanak, segítendő a feketék utaztatását. (A montgomery-i buszbojkottról ide kattintva olvashat.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár