2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Beatlesnek fontos volt a faji egyenlőség

2011. október 3. 08:44 BBC News

A Beatles szívén viselte az amerikai polgárjogi mozgalom ügyét, s nem volt hajlandó szegregált közönség előtt koncertezni - derült ki az egyik fellépésükről szóló, nemrég kalapács alá került szerződésből.

Az 1965-ben megkötött szerződéshez a szeptember 20-án tartott árverésen jutott hozzá az egyik szerencsés gyűjtő. A Brian Epstein menedzser által aláírt dokumentum szerint a Beatles „nem játszhat szegregált közönség előtt” a kaliforniai Cow Palace-ban.

A 40 ezer fellépési díj mellett Ringo Starr egy külön helyiséget kapott a dobfelszerelésnek, az együttes pedig 150 fős rendőri biztosítást kért a show zavartalan lebonyolításához – ez azonban csak részben valósult meg.

A csapat 1965. augusztus 31-én kétszer is fellépett, egyszer délután, majd este, ekkor a 17 ezer fős közönség egy része áttörte a kordonokat és megrohamozta a színpadot. A koncert félbeszakadt, a Beatles tagjainak pedig a backstage-ben kellett várakoznia, míg a rend helyre nem állt.

A brit csapat korábban is felszólalt a polgárjogok mellett, 1964-ben ugyanis kijelentette: nem hajlandó koncertezni a jacksonwille-i Gator Bowl-ban, ha a feketéket kizárják onnan. A városvezetés akkor visszakozott, s végül az „integrált” stadionban léphetett fel a legendás együttes.

A faji egyenlőség témáját a Beatles a zenében is magáévá tette, a polgárjogok inspirálták Paul McCartney-t a Blackbird című dal megírásakor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár