2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumban Szűz Mária ruhatára

2011. december 19. 10:22 MTI

Mária Antónia korabeli, virágcsokrokkal ékesített öltözéktől kortárs divattervezők alkotásáig Szűz Mária számos öltözékét állították ki - több mint 650 év terméséből válogatva - a lyoni Textil- és Iparművészeti Múzeumban.

A katolikus hívek évszázadokon át fejezték ki a Szűzanya iránti hódolatukat azzal, hogy gazdag ruhatárral látták el a szobrait. Ezekből az öltözékekből mutat be válogatást a március 25-ig látható Divatikon című kiállítás.

A délkelet-franciaországi Toulouse Notre-Dame de la Daurade bazilikájában őrzött Fekete Madonna szobornak mintegy húsz öltözéke van, egy XVI. Lajos korában divatos (XVIII. századi) kínai stílusú, szalagokkal fonott virágcsokrokkal díszített ruhától egészen a 2009-ben kortárs divatdiktátorok által tervezett, klasszikus elemeket felhasználó viseletekig.

Charles de Castelbajac ruhája egyfajta palást, alsó részén a kígyó pikkelyeit idéző flitterekkel. "Ez a szeplőtelen fogadtatás ikonográfiájának felhasználása, ahol Szűz Mária lábbal tiporja el a kígyót"- magyarázta Maximilen Durand, a múzeum igazgatója, aki a kiállítás kurátora is egyben.

Franck Sorbier aranyozott és ezüstözött alapanyagokat választott a Madonna ünneplőjéhez, a Daurade-i Szűzanyának hagyományosan ajándékozott, arany- és ezüstszálból szőtt vásznakra utalva.
Jean-Michel Broc ibolya és zöld színű, sugaras motívumú böjti öltözéket komponált a szobornak. A ruhát zöld szalag díszíti, mely az anyaság Madonnájának szalagjára emlékeztet, aki a vallástörténet szerint elküld belőle egy-egy darabot az arra vágyó nőknek mondta a tervező.

"Amikor egy szobrot öltöztetnek, erősen hangsúlyozzák a jelenlétét, de ez egyben távolságtartást is jelent, mert a szövetek rendkívül értékesek" mondta Maximilien Durand, hozzátéve, hogy ez a szokás a XIII. és a XV. század között alakult ki.

"A Madonna a liturgia függvényében rendszeresen átöltözik, akárcsak a pap: fehéret visel a nagy ünnepeken, zöldet a hétköznapokon, ibolyaszínűt advent és a böjt, feketét pedig a gyász idején, míg végül a gazdag vallási hivatkozásokat tartalmazó öltözék maga is kultikus tárggyá válik. Ami a szent jelleget viseli, az a ruha. A szobor kiegészítővé válik" mondta az igazgató.

A kurátor elmesélte a Mária Antónia által a picardiai Monflieres falu Madonnájának adományozott öltözék történetét, amelyet a királyné saját varrónőjével, a saját ruháiból varratott idősebb lánya születésekor. Ez az egyetlen hiteles ruha Mária Antóniától, ugyanis az egész ruhatára elveszett hangsúlyozta Maximilien Durand.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár