2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hollywood náci kémjére vadászott a brit és az amerikai titkosszolgálat

2011. szeptember 7. 11:51

Egy sokoldalú náci hírszerző tevékenysége rajzolódik ki a nemrég nyilvánosságra hozott brit titkosszolgálati iratokból: Werner Plack a háború előtti Los Angeles éjjeli mulatóit cserélte fel Berlinre és a megszállt Párizsra, ahol a tehetséges ügynök brit és amerikai hírességeket próbált megnyerni a német háborús propagandagépezet számára.

Az MI5 dokumentumai Plackot csak mint "szabadúszó propagandaügynököt" említik, aki "elegáns megjelenésű", "erős testfelépítésű", és "jó fogazatú" . A brit hírszerzés mindent megtett a német kém felkutatása érdekében, mert az "részt vett brit árulók toborzásában", akik segítették a náci háborús törekvéseket.

Az Egyesült Államok hatóságai szerint Plack éveken keresztül Los Angeles-ben élt, és Georg Gyssling német konzulnak jelentett az amerikai filmipar fontos szereplőiről, akiknek a náci hírszerző német borokat árusított. A kém 1940 júniusában kocsmai verekedésbe keveredett egy férfival, aki nem osztotta Hitlerrel kapcsolatos véleményét. A német hírszerző 1940 augusztusában aztán Japánba utazott egy óceánjáró fedélzetén. Az amerikai hatóságok szerint a vele lévő vallási feljegyzésesekben titkos információkat csempészett, ezért dokumentumait a hajó honolului állomásán átvizsgálták, de nem találtak rejtjelezett információkat bennük.

Plack végül hazatért a Harmadik Birodalomba, ahol angol anyanyelvű propagandistákat keresett a német külügyminisztérium számára. Az ügynököt többször látták P. G. Wodehouse társaságában. Az angol író később náciknak tett szolgálatát az MI5 munkatársának "rettenetes hibaként" jellemezte, hozzátéve, hogy sosem volt szándékában az ellenség segítése. A kiábrándulás kölcsönös volt, ugyanis egy rab közlése szerint Plack is csalódottan vette tudomásul, hogy nem tudja rávenni Wodehouse-t további rádiószereplésekre.

A titkosszolgálati aktát csak 1945 decemberében zárták le, amikor már Plack tartózkodási helye ismeretlen volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár