2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náciknak súghatott a brit kamaszlány

2011. augusztus 31. 12:12 BBC News

Az MI5 szerint az egyik angol dandártábornok tinédzser lánya egy német tiszt szeretője, valamint az ellenállás árulója lehetett a második világháború folyamán - derült ki a titkosítás alól feloldott brit levéltári anyagokból.

A német hatóságok 1940-ben internálták az elesett Franciaországban élő Antonia Lyon-Schmidtet, de a kamaszt korára való tekintettel később elengedték.

A brit hírszerzés szerint az ifjú hölgy később folyamatosan megoszthatta a németekkel a francia ellenállással kapcsolatos információit. A titkosítás alól frissen feloldott akták szerint Antonia apja a királyi tüzérség dandártábornoka, Tristram Lyon-Schmidt volt. Bár az ügyben érintett Karl Gager náci tiszt állítása szerint nem volt intim kapcsolat közte és a gyereklány között, viszont a hírszerzés szerint fennállhatott egy megegyezés, amely szerint mikor Nagy-Britannia és Németország nem lesznek ellenségek, ők ketten eljegyezik egymást. Antonia 1982-ben megjelent önéletrajzában (Little Resistance: A Teenage English Girl's Adventures In Occupied France) utalt rá, hogy megcsókolta a német tisztet, de leszögezte, hogy sosem jegyezték el egymást.

1942-ben megkérték, hogy írjon ajánlólevelet a Claude Spaak, egykori belga külügyminiszter barátjának. A küldemény azonban a németek kezei között kötött ki, ezért Heinz Pannwitz, a Gestapo párizsi munkatársa kihallgatta a kamaszlányt is. Antonia állítása szerint 1943 októberétől egészen 1944 januárjáig a német terrorszervezet párizsi magánzárkájában volt. Az MI5 viszont úgy értesült egy náci forrásból, hogy a lány viszonylagos szabadságot élvezett, teát főzött, varrt és rádiót hallgatott, sőt rendszeresen járt bevásárló körutakon Gagel társaságában.

A fiatal nő későbbi brit titkosszolgálati kihallgatásán nem beszélt a Gagellel fenntartott kapcsolatából, ezért az MI5 azt a következtetést vonta le, hogy Antonia a Gestapo munkatárs szeretője volt, és majdnem biztosan elárulta az ellenállást. Gagel érzéseiről egy 1945 októberében küldött levél is tanúskodik, amelyben volt kedvese felől tudakozódott a dühös apánál. A dandártábornokot kihallgató MI5 munkatárs jelentése szerint Gagel megmenthette a Fresnes börtönébe szállítástól a lányt, a házassági ígéretért cserébe.

Az angol hírszerzés másik munkatársa vizsgálata után 1946 áprilisában úgy vélte, hogy Antonia Gagel szeretőjévé vált, és kiadta a Spaak-csoporttal kapcsolatos információkat a németeknek. A nyomozó két hónappal később az aggályait fejezte ki Lyon-Schmidt alkalmasságát illetően, aki ez idő tájt a Women's Royal Naval Service kötelékében dolgozott, viszont a haditengerészet saját hírszerzése nem ítélte veszélyforrásnak a házasságra készülő fiatal hölgyet.

Lyon-Schmidt önéletrajzát a második férjének vezetéknevével, Antonia Huntként publikálta 1982-ben, húsz évvel a halála előtt. A visszaemlékezésben több érdekes részlet is közlésre kerül, egy helyen például Antonia megemlékezik a náci kollaborációval gyanúsított P. G. Wodehouse váratlan látogatásáról. Amikor a tábornok leánya súlyosan megbetegedett a Gestapo őrizetben, neves író tiszteletét tette nála.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár