2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zeusz és Héra is leszáll az Akropoliszról

2011. augusztus 30. 08:47

A Zeuszt és Hérát ábrázoló szoborcsoportot biztonsági okokból végleg átköltöztették az Akropoliszi Múzeumba – jelentette be a kezdeményezés felügyelője.

A szobor – amely a 2500 éves Parthenon egyik legutolsó darabja – mostantól az athéni Akropolisz Múzeumban lesz látható, helyére pedig egy másolat kerül – mondta el Vasso Eleftheriou építész.

„Ugyanazt az utat járjuk, mint a Parthenon többi alkotásánál” – tette hozzá Eleftheriou. A templomok párkányának frízében levő négyzetes, gyakran domborművekkel díszített mezőt, a metopét a korai kereszténység idején elcsúfították, majd az évszázadok során a savas eső okozott benne kárt. Összesen hat metopé eltávolítására kerül sor az elkövetkező hónapokban – jelentette az Ethnos című görög napilap.

Magát az épületet igencsak kikezdte az idő vasfoga, a 17. században Velence lövette, a 19. században pedig Lord Elgin lopta el márványait, amelyek ma a British Museumban láthatók. Az intézmény vezetése többször is elhárította a márványok visszaszolgáltatására felszólító görög kérést, mondván, a márványok a világörökség részét képezik, ráadásul a látogatók sokkal jobban hozzáférnek Londonban.

A 2009-ben megnyílt új Akropolisz Múzeum külön termet szentel a vitatott márványoknak; ez volt egyébként Görögország leglátogatottabb helyszíne, tavaly mintegy 1,3 millió turista kereste fel, míg az Akropoliszt „csak” 990 ezren látták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár