2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromezer éves oltárt tártak fel a filiszteusok városában

2011. július 28. 13:24 MTI

Háromezer éves kőoltár került napvilágra Izraelben Gátnak, a filiszteusok városának feltárása során.

Aren Maeir, a Bar-Ilan Egyetem régészprofesszora 1996 óta irányítja Izrael legnagyobb településdombja, a tel-cafiti lelőhely feltárását, amely Askelón és Jeruzsálem között félúton, Kiriat Gat közelében található. A lelőhelyet Góliát szülővárosával, Gát filiszteus településsel azonosítják.

Az i.e. 9. századból származó oltár egy méter magas, fél méter széles és fél méter mély, és alakja sok szempontból hasonlatos a jeruzsálemi szentély oltárához A filiszteusok, akik az i.e. 12. században az Égei-tenger felől, esetleg Krétáról érkeztek, hat évszázadon át Délnyugat-Palesztina földközi-tengeri partsávját és Kánaán déli részét lakták. A biblikus történetírás szerint állandó harcban álltak Izrael törzseivel, főleg Sámson, Saul és Dávid hadakozott sokat ellenük.

"Az oltár ugyan kicsi, ám a lelet rávilágít a két nép között kulturális kapcsolatokra" - hangsúlyozta Aren Maeir professzor, aki Sámson történetét hozta fel példaként. A Bírák könyve szerint Sámson halála előtti utolsó hőstettként ledöntötte Dágon isten templomának oszlopait, és az épület maga alá temette őt az ott mulatozó filiszteus főemberekkel együtt. Ugyanakkor a történet része, hogy Sámson filiszteus nőt vett feleségül.

Mint a régész kifejtette, Gát volt a térség legnagyobb városa, míg i.e. 830. táján Hazael, Arám királya (Királyok 2. könyve) le nem romboltatta. "Gát eleste volt az évszázad legfontosabb geopolitikai eseménye" - emelte ki Aren Maeir, hozzátéve, hogy a város lerombolása végzetesen meggyengítette a filiszteusok királyságát, s lehetővé tette a Júdeai Királyság felemelkedését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár