2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült egy elveszettnek hitt Da Vinci-festmény

2011. július 1. 10:39

Amerikai magángyűjteményben találtak rá Leonardo Da Vinci elveszettnek hitt festményére, amely a jól értesültek szerint először a londoni National Galleryben lesz látható az év végén.

A jobb kezével áldást osztó Salvator Mundi című alkotás eredetiségét a szakemberek is megerősítették, akik szerint a festmény I. és II. Károly angliai uralkodók gyűjteményéből tűnt el a 17. század során. Legutóbb csaknem száz éve fordult elő, hogy Da Vinci egyik értékes festményére bukkantak. A National Gallery nem kívánta kommentálni a hírt.

A 78x55 centiméter nagyságú olajfestményt témájában és méretében a reneszánsz polihisztornak a párizsi Louvre-ban látható, Keresztelő Szent Jánost ábrázoló képével rokonítják. A festmény restaurátorai abban a hitben kezdték el a munkát, hogy – a stílusbeli hasonlóságok miatt – esetleg olyan festőt fedeznek fel az alkotó személyében, aki közeli kapcsolatban állhatott Da Vincivel. „Racionális gondolkodású ember” nem is számíthatott arra, hogy egy elveszett Da Vinci-képet talál meg – mondta el az egyik szakember.

A felfedezésről beszámoló ARTnews magazin szerint a festmény értéke elérheti a 200 millió dollárt. A hírportál úgy tudja, hogy a National Gallery igazgatója, Nicholas Penny négy elismert Da Vinci-kutatót – köztük Carmen C. Bambach professzor emeritust, a Metropolitan Museum of Art kurátorát – hívott az intézménybe; mindannyian azt mondták, hogy a festményt valóban a reneszánsz mester készítette.

II. Károly uralkodása után a festmény elkallódott, majd egy 19. századi brit gyűjtő, Sir Francis Cook kollekciójában kötött ki, rajta a következő megjegyzéssel: „milánói iskola” (1500 körül). A National Galleryben november 9-én Da Vincinek főleg a Lodovico Sforza számára készített festményeiből nyílik kiállítása, ahol többek között a Hermelines hölgy (Krakkó, Czartoryski Museum) és a La Belle Ferronière (Louvre, Paris) is látható lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár