2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szecessziós nagymesterek a Nemzeti Múzeum kerítésén

2011. március 23. 16:22

Kerítéskiállítás formájában mutatkozik be a szecesszió három nagy építésze, Antoni Gaudí, Lechner Ödön és Victor Horta életműve szerdától a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) körúti frontján, a magyar EU-elnökséghez kapcsolódva.

Nem szokványos műfaj Budapesten a kerítéskiállítás, a Magyar Nemzeti Múzeum azonban jóval több magánál az épületnél, hiszen az intézménynek szerves része a múzeumkert is annak Ybl Miklós tervezte kerítésével - emlékeztetett a szabadtéri utazótárlat szerdai megnyitóján Rezi-Kató Gábor, az MNM főigazgató-helyettese.

Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a 45 darab, 1,5-szer 1,5 méteres fotóból álló anyag először Barcelonában, a Sagrada Familia székesegyház kerítésén mutatkozott be, május 3-ig a budapesti Múzeum körúton látható, majd június 30-ig a brüsszeli Városi parkba látogatók találkozhatnak vele. Mint hangsúlyozta, a szecesszió, bár Európa országaiban különböző neveken ismerik, mégis nagy, közös élményt jelentett az előző századfordulón.

Gaudí, Lechner és Horta életükben soha nem találkoztak, építészetüket mégis számos vonás köti össze, a kiállítás pedig ezeken keresztül teremt kapcsolatot Spanyolország, Magyarország és Belgium három "szecessziós nagyvárosa között" - jegyezte meg a kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Az utazótárlat koncepciójának kidolgozója, Keserü Katalin szerint a kezdeményezés talán Budapestnek is segít abban, hogy jobban figyeljen saját szecessziós értékeire. A főkurátor elmondta: a kiállítás az építészet és a természet közeli kapcsolatára épült, mivel ez a gondolat éppen a 19. század végén jelent meg. Nagy városi parkok jöttek létre, a városlakók tömegesen indultak kirándulni és az építészetben is megjelentek az organikus formák.

Az Astoria irányából érkezőket a Gaudí által tervezett Güell park sárkányos kapujának részlete fogadja, majd a három alkotó összesen 23 épületének 15-15 fotója vezeti be a közönséget a szecesszió építészeti gondolkodásmódjába. A hat nyelvű feliratokkal ellátott szabadtéri táblák olyan épületek részleteit idézik fel, mint a barcelonai Sagrada Familia, a Güell-birtok, a brüsszeli Hotel van Eetvelde, Victor Horta műteremháza vagy Budapestről az Iparművészeti Múzeum, a Postatakarékpénztár és a Földtani Intézet.

A Hungarofest Nonprofit Kft. által szervezett kerítéskiállítás társkurátorai Fina Parés, a Sagrada Familia múzeumának igazgatója és Francoise Aubry, a brüsszeli Horta Múzeum munkatársa voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár