2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kottába csomagolták a Gesù Nuovo templomot

2011. január 7. 11:07 Discovery News

Nápoly legattraktívabb templomának kőhomlokzatába egy reneszánsz kori zeneművet véstek - állítja egy új tanulmány.

A kívülről erődszerű, ám belül annál pompásabb Gesù Nuovo templom jó ideje megosztotta a történészeket, ugyanis nem tudtak dűlőre jutni a kőhomlokzatba vésett rejtélyes írásjelek funkciójáról. Vincenzo De Pasquale művészettörténész véleménye szerint „a szimbólumokról eddig azt hitték, azokat a bányákat jelzik, ahonnan a vulkanikus kőzetek származnak. Az írások azonban az arámihoz hasonlítanak, csupán hét betűt tartalmaznak, melyek mindegyike megfelel egy zenei hangnak is.”

Ha jobbról balra haladva, lentről felfelé olvassuk össze a betűket, akkor egy 45 perces zenemű kottáját kapjuk. „Ez egy olyan reneszánsz zenemű, ami egy gregorián kánont követ” – mondta De Pasquale az Il Mattino nevű olasz napilapnak, aki az arameus nyelv egyik specialistájával, Csar Dorsal és a magyar származású orgonaművésszel, Réz Lóránttal közösen dolgozott a projekten.

A Piazza del Gesù Nuovo északi oldalán lévő templom eredetileg Salerno hercegének, Robert Sanseverinonak a fényűző palotája volt, melyet 1470-ben építettek. 1547-ben elkobozták a palotát, majd az 1580-as években a jezsuitáknak adták el, akik bazilikává építették át, megtartva az épület eredeti külsejét. Egy legenda szerint a homlokzat gyémánt alakú köveibe vésett jelek jó szerencsét és pozitív energiát tereltek volna az épület belsejébe, a szimbólumokat azonban fordítva vésték fel, így a hatás is ellentétesnek bizonyult. Valóban sok katasztrófa érte már a templomot, többször ütött ki benne tűz, valamint földrengések hatására a főkupola kétszer is beszakadt.

A művészettörténész szerint a kódolt zenedarabok elrejtése nem volt példanélküli abban az időben: „Sanseverino herceg egy másik palotája is tartalmaznak ilyen kőbe rejtett zenedarabot”. Az Enigma, azaz a rejtély szóról elkeresztelt mű hamarosan a Gesú Nouvo orgonáján is megszólal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár