2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az emberi méltóságot védené a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság

2010. december 12. 18:45 MTI

Boross Péter volt miniszterelnök szerint az emberi méltóság védelmének feltételei csak nevelő munkával és szankciórendszerrel teremthetők meg, az egyén kiteljesedése pedig csak méltóság közepette lehetséges. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke erről pénteken Budapesten, az emberi méltóság nemzeti emléknapján tartott megemlékezésen beszélt, amelyen megjelent Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Boross Péter a kegyeleti bizottság és az Emberi Méltóság Tanácsa által szervezett megemlékezésen úgy fogalmazott: "egyáltalán nem orvosság a demokrácia vagy annak különböző szabadságjogokkal telített formája" az ellen, hogy az emberi méltóságot sérelem érje.

A kegyeleti bizottság elnöke az eseményen, amelyen az első és a második világháború, a holokauszt, a málenkij robot, a recski tábor, valamint az 1956-os forradalom megtorlásainak áldozataira emlékeztek, azt mondta: a tekintélytiszteletű társadalmakban hangsúlyosabb az emberi méltóság, annak védelmére pedig nem feltétlenül alkalmas a demokrácia. Példaként hozta fel erre, hogy a becsületsértési perek sokáig tartanak és "nevetséges szankciókkal járnak".

A nemzeti önbecsülés feltételeként említette az "igaz történelemoktatást", ezzel állította szembe, hogy jelenleg mintegy 30 féle történelem tankönyv van forgalomban. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a történelem tanulása mára "nyűggé vált", pedig ennek a tárgynak a megfelelő oktatása segítene helyreállítani a nemzet magabiztosságát.

Boross Péter emlékeztetett arra: Magyarországon "gyalázatos dolgok történtek a 20. században szellemi áramlatok érvényesülése során". Ezek az áramlatok "pusztító állapotot teremtettek", közrejátszottak az ország területének megcsonkításában, és abban, hogy gyermekeket, öregeket is vagonokba raktak és meggyilkoltak. Megalázó volt a kommunista párt diktatúrája idején az erőszakos ünnepi felvonulásokon való kötelező részvétel is - tette hozzá.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a megemlékezésen kiemelte: az igazi hazaszeretet azt jelenti, hogy "fejet hajtunk a nemzet hősi halottjai és mártírjai előtt". Éppen ezért tett közzé tavaly egy felhívást, amelyben kérte, hogy a történelmi sérelmeket kölcsönösen tartsák tiszteletben a társadalom különböző csoportjai. A felhíváshoz valamennyi akkori parlamenti párt csatlakozott, illetve azt mindegyik történelmi egyház, a sajtó képviselői és 16 ezer magánszemély is támogatta. Az emberi jogok napja lett az emberi méltóság nemzeti emléknapja, amit december 10-én tartanak, immáron másodszor - közölte.

Kitért arra, hogy az idén tavasszal megalakult EMT részt vett a második világháború katonai és civil áldozatainak tiszteletére, valamint a holokauszt és az 1956-os megtorlások áldozatainak emlékére tartott rendezvényeken, ott volt a Hortobágyra kitelepítettek emlékművének avatásán, s az antifasiszta hősökre is emlékezett egy pápai rendezvényen.

Lomnici Zoltán elmondta: adventi zarándokútra mennek jövő héten az olaszországi Doberdóba, ahol Tőkés László volt református püspök, az Európai Parlament alelnöke megáldja az ottani felújított magyar kápolnát, és visznek oda egy Krisztus-szobrot, amely eredetileg ott ált. Ezzel a 600 ezer első világháborús magyar hősi halottra emlékeznek.

Szunai Miklós, az EMT ügyvezetője beszélt arról, hogy szeretnék Budapesten felállítani az emberi méltóság szobrát, és azt is tervezik, hogy a most alakuló Emberi Méltóság Világtanácsának felajánlják ennek a szobornak a másolatát. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára elmondta: a bizottság 1999-es alapítása óta a Fiumei úti temetőben második világháborús emlékművet állítottak fel a világháború valamennyi áldozatának emlékére, s létrehoztak egy emlékművet, amely az 1956-os utcai harcokban elesettek előtt tiszteleg.

Az eseményen megjelent Kövér László házelnökön kívül Holló József, az eseménynek helyszínt adó HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Jánosi Katalin, Nagy Imre mártír miniszterelnök unokája, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke és a történelmi egyházak több képviselője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár