2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborús plakát hirdette a BBC-t hallgató fiú kivégzését

2010. október 1. 09:26 The Daily Telegraph

Egy plakát által betekintést nyerhetünk, hogyan tartóztatták le és gyilkoltak meg a nácik egy, a rezsimmel nem szimpatizáló tinédzsert, amiért az a BBC-t hallgatta és háborúellenes kiáltványokat terjesztett.

A ritka, egy 17 éves fiú kivégzéséről szóló második világháborús plakátot az angliai Ludlow városában a Mullock's Specialist Auctioneers árverezi el. A vörös poszteren félkövér, fekete betűk Helmuth Hübner 1942. október 27-i lefejezését hirdeti a nép számára, miután a fiút árulással megvádolták és bebörtönözték. A háborús plakát szakértők szerint akár 200 fontot is érhet, a licitálókat ugyanis rendkívül módon felvillanyozta Hübner bátor kiállása.

„Ez egy kivételes darab, mivel a plakátot a nácik a nép elrettentésére akasztották ki” – mondta el Richard Westwood-Brookes, a Mullock’s vezetője. „Mire a háború véget ért, a legtöbb ilyen jellegű posztert megsemmisítettek, ezért úgy gondolom, hogy csak néhány lehet belőlük a világban” – tette hozzá.

Hübner a legfiatalabb ellenzéki volt a Harmadik Birodalomban, akit elfogása után kivégeztek, mivel a brit közszolgálati rádió adásait hallgatta, illetve háborúellenes kiáltványokat terjesztett. „A poszter azt demonstrálja, hogy mennyire fontos volt a BBC, amely az igazságot hirdette, ellentétben a nácik hazugságaival” – így Westwood-Brookes.

Hübnert 1942 februárjában tartóztatták le, mivel a bátyjánál talált rádión a BBC adásait hallgatta és erre buzdította barátait is. Ezt követően bíróság elé állították, majd a Plotzensee börtönbe zárták. „Nagyon helyes, hogy megemlékeznek róla Németország szerte, mivel a fiú sok társával együtt az elnyomás elleni harcot és a szabadságért folytatott küzdelmet választotta” – mondta Westwood-Brookes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár