2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lima lehet a legrégebben lakott amerikai település

2010. szeptember 10. 11:03

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy Peru fővárosa, Lima lehet a legkorábban lakott település az amerikai földrészen.

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a város spanyolok érkezése előtti történelmének, s széles egyetértés mutatkozik a település alapításának időpontjával kapcsolatban, amelyről csak egy dokumentum maradt fenn, s ez 1535-ra datálja Lima megszületését. Harminc évvel ezelőtt azonban az archeológusok nagy erőkkel kezdték meg a várostörténet sötét fejezeteinek kutatását, amelynek köszönhetően új megvilágításba került a legöregebbnek tartott amerikai településsel kapcsolatos tudásunk.

Az idő előrehaladtával csodálatos templomok, paloták és városok romjai tárultak a kutatók szeme elé, s ez alapjaiban változtatta meg a sokáig kőbe vésett dátum előtti korszakról alkotott sommás nézeteket. „Át kell értékelnünk Lima történelmét” – jelentette ki Isabel Flores, aki csaknem fél életét Huaca Pucllana feltárásának szentelte. „A limaiak korábban nem ismerték saját történelmüket, most azonban sokkal többet tudunk arról, hogy kik laktak ezen a területen. Ezt a tudást mindenkivel meg kell osztanunk” – tette hozzá.

Flores büszkén beszél Huaca Pucllanáról, (a kecsua elnevezés jelentése: „terület, ahol rituális játékokat játszanak”) arról a helyről, amely harminc éve még szemétlerakó volt, ma már viszont az ország egyik legnépszerűbb turistalátványosságnak számít, de ugyanez elmondható Marangáról, Huallamarcáról és Mateo Saladóról is.

Limának a külföldiek idecsalogatásán túl lételeme, hogy megismerje saját történelmét. A régészeti feltárásokon négyezer éves, U-alakú templomok nyomaira bukkantak, de csak kétezer évvel ezelőtt kezdődött az a korszak, amelyet a híres limai kultúraként tartunk számon. A több háborút, hódítást és számtalan természeti katasztrófát elszenvedett ország a Lima Milenaria jegyében most saját identitását keresi, s a következő polgármesterre vár a feladat, hogy a várost ezeréves településsé nyilvánítsa; a kampányt elindítók szerint ez nem a spanyol örökséggel való szakítást jelenti, csupán a múltnak a jelennel való összekötését hangsúlyozná.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár