2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Térképre viszik a Mátyás-templom előtti ásatás eredményeit

2010. július 2. 13:02 MTI

Térképre viszik a fővárosi Mátyás-templom előtt lévő Szentháromság téren nemrég befejezett ásatás eredményeit; a most feltárt 40 méter hosszú szakaszban lévő pincék rajzait összehasonlítják a budai Vár ezen részének korabeli térképi ábrázolásaival - mondta Nyékhelyi Dorottya, a feltárást végző Budapesti Történeti Múzeum régészcsoportjának ásatásvezetője.

Mint a szakértő kifejtette, az egy méter széles, másfél méter mély, 40 méter hosszú szakaszon feltárt, két helyiségből álló pincerészlet több házhoz tartozhatott. A régészeti munkálatok közelebb vittek ahhoz, hogy megállapítsák, hol helyezkedhettek el a mai Szentháromság téren a török kor előtt álló házak.

Nyékhelyi Dorottya megemlítette, hogy a török kor előtti, a pincerendszer felett álló házak romos alapjai is megmaradtak, amiről többek között egy 1968-as ásatás eredményeként már korábban tudtak. Az ezekben az épületekben lévő üzlethelyiségekben tartották a szerdai piacnapot az akkor itt élő német polgárok.

A Mátyás-templom nyugati homlokzata előtti területen a napokban befejeződő gázcsőfektetés kapcsán előkerülő leletek többnyire kerámiák, edények voltak. Ezek leginkább kormeghatározáshoz voltak alkalmasak, mozaikszerűen egyiket sem lehetett teljesen összerakni - közölte. Találtak a régészek ezenkívül küszöbkövet és faragott falú pillért is, utóbbi minden bizonnyal egy boltívet támaszthatott alá. Mint kiderült, a pincék szinte közvetlenül az útburkolat alatt futottak, ezért fordulhatott elő, hogy berogyott több helyen is a Szentháromság tér előtti út - tette hozzá.

A Mátyás-templom előtti téren május 19-én találtak egy barlangot is, amelynek a mennyezete körülbelül 3-3,5 méterre van a felszín alatt. A barlang bejárata egy méterre van a Mátyás-templom - hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom - főbejáratától, és szintén gázvezeték-fektetés közben találtak rá. A képződményt, amely a Vár alatt húzódó barlangrendszer része, Nagyboldogasszony-barlangnak nevezték el a szakemberek. A természetes üreg mindkét terme tele van törmelékkel, ami valószínűleg a második világháború után került oda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár