2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árpád-kori falut építenek a Nyírségben

2010. március 29. 13:42 MTI

Tovább épül a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népi építészetének egykori falusi létesítményeit őrzi.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően a skanzenben felépül a valamikori újlétai uradalmi magtár, illetve felújítják a múlt századi iskolát - mondta el Páll István, az intézmény vezetője. Közlése szerint a magtár európai uniós és hazai forrásból készül el, míg az iskola rendbe tételét a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozza. A magtár bútorzatának és eszközeinek gyártása, illetve szállítása már meg is kezdődött.

Az igazgató tájékoztatása szerint egy csereingatlannal 1,5 hektárral bővül is a múzeumfalu területe, ahol egy régi Árpád-kori falut és egy vállaji sváb portát szeretnének felépíteni, valamint parkoló is épülne a létesítményt látogatóknak. Szintén szeretnének kialakítani egy pihenőhelyet a skanzen kiserdőjében, a mostani beregi porta és a kovácsműhely közötti területen. A beruházások között szerepel még a meglévő épületek tetőfelújítása is.

A múzeumfalu vezetője szólt arról, hogy a tudományos munkához és különböző rendezvények szervezéséhez ugyancsak nyertek pályázati támogatásokat. Így a romániai szatmárnémeti múzeummal közös kiállítást rendezhetnek, amelyen egy régi szatmári kismesterséget kívánnak bemutatni. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium segítségével folytatják a múlt év őszén megkezdett Élmény-túra elnevezésű, a múlt falusi emlékeit felidéző előadássorozatot mintegy 2000 óvodás és általános iskolás részvételével. A skanzeni foglalkozásokba bevonják a középiskolásokat is, ők úgynevezett témanapokon, szakköri és tábori órákon hallgathatnak előadásokat a térség népi építészetéről és falusi életéről.

A skanzen idei nagy rendezvényei közül Páll István kiemelte, hogy a szokásokhoz igazodva felelevenítik a húsvéti, a majálisi, a pünkösdi, a szentivánéji, az új kenyér ünnepi és a Márton-napi népszokásokat, míg hagyományosan szeptemberben tartják a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai bemutatót. A népi ételek kóstolóval egybekötött rendezvényen ezúttal Dél-Amerika lesz a külföldi díszvendég, a távoli földrész szakácsai az ottani ételkülönlegességeket főzik és kínálják majd az ínyenceknek.

Az igazgató a húsvéti népszokások felelevenítéséről külön elmondta, hogy az ünnep előtt keddtől már minden nap várják a készülődő foglalkozásokra az érdeklődőket. Húsvéthétfőn pedig passiójátékot is rendeznek a látogatókat, a csengersimai iskolások Bereczky Zoltán és Cseuz Anett üdvtörténeti darabját mutatják be a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár