2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szikvízgyártó kisüzem költözik a sóstói skanzenbe

2007. április 10. 18:30

Még az idén megkezdődik a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfalu hiányzó gazdasági épületeinek kialakítása; az év végéig egy régi fényképész műhellyel, egy szikvízgyártó kisüzemmel, valamint a híres szatmári szilvapálinkát készítő régi tarpai szeszfőzdével bővül a skanzen.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy a szeszfőzde berendezését a Tarpai Manufaktúra Kft.-től kapták a főzőüsttel, a lepárlóval, a finomítóval és a tartályokkal, szerszámokkal együtt, míg a másik két létesítményhez még kutatnak fellelhető eszközök után. Az igazgató szerint a 19. századot visszaidéző, közel száz népi építménnyel rendelkező múzeumfaluból hiányzik még egy nyári konyha, egy istálló, egy juhhodály és egy magtár is.

Mint mondta, az intézmény kész tervvel rendelkezik a falu kialakításának befejezésére. Már ki is jelölték azokat a régi épületeket, amelyeket a nyírségi tájegység egy-egy településéről a skanzenbe helyeznének át - hangsúlyozta Páll István. Az igazgató szerint a többi a rendelkezésre álló forrásokon múlik, hiszen a régi épületek áttelepítése rendkívül költséges.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az épületek megvásárlását alapos, minden részletre kiterjedő műszaki felmérésnek kell követnie. Az egyes szerkezeti elemeket beszámozzák, hogy a bontás alatt szétszedett és szükség szerint kijavított vagy kicserélt anyagok az áttelepítési helyreállítás során ugyanoda kerüljenek vissza, ahol eredetileg voltak. A szakemberek becslése szerint csak a magtár áthelyezése 20 millió forintba kerülne - mutatott rá Páll István.

Az ország második legnagyobb skanzenjét, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalut 1970-79 között alakították ki, hét és fél hektáros területen. A skanzenbe a szatmári, a beregi, a nyírségi és a nyíri-mezőségi tájegységből kerültek népi építmények, bádog-, szalma- nád-, vagy zsindelytetős épületek.

A régi házak, porták, gazdasági épületeikkel, berendezési tárgyaikkal együtt láthatóak a múzeumfaluban, amelynek központjában ott áll a templom, a harangtorony, a paplak, az iskola, a tűzoltószertár, a szatócsbolt, a kocsma és a mesteremberek műhelyei. A megye jellegzetes sírjeleinek gyűjteményét pedig a múzeumfalu temetője mutatja be.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár