2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bővítik a sóstói múzeumfalut

2009. március 27. 09:40 MTI

Újabb létesítményekkel gazdagodik a sóstói múzeumfalu az idén, ahová ezúttal egy magtárat, fodrászműhelyt és falusi tejbegyűjtőt telepítenek át - közölte Páll István, az intézmény vezetője a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn tartott sajtótájékoztatón.

A magtárépület korszerűen lesz berendezve, hogy ott előadások, konferenciák és továbbképzések rendezésére is legyen lehetőség - mondta el az igazgató. A régi falusi fodrászműhelyt Újfehértóról, míg a tejbegyűjtő csarnokot Máriapócsról telepítik át a skanzenbe, ahol hét és fél hektáros területen a Felső-Tisza-vidék, a szatmári, a rétközi, a beregi, a nyírségi és a nyíri mezőségi tájegység régi épületeit őrzik eredeti formájukban megépítve. Látható például egykori nemesi, paraszti porta, roma ház, tirpák tanya, régi iskola, kocsma, templom, harangtorony, tűzoltószertár, hentesbolt, szárazmalom, s különböző műhelyek sora komplett faluközpontban rendszerezve.

Páll István kiemelte: a sóstói múzeumfalu az idén ünnepli megnyitásának 30. évfordulóját, amelyről külön kiadványokkal és programokkal emlékeznek meg. Kötetet adnak ki a három évtized munkájáról, illetve kiállítást rendeznek, s az 1979-ben született látogatók ingyen léphetnek be a skanzenbe. Egy másik meglepetésként kétszemélyes külföldi utat sorsolnak ki az intézmény közvélemény-kutató kérdőívét kitöltő látogatók között.

Konferenciákon is megemlékeznek a 30. évfordulóról, külön Erdész Sándorról, a múzeumfalu alapítójáról, első igazgatójáról, aki 80 éve született. Megrendezik szeptemberben a VII. Országos Tájház Találkozót, melyre Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar tájházairól szóló kiadványt jelentetnek meg.

Időszaki kiállításokra is várják majd az érdeklődőket, így a régi varrógépek, babák, retro játékok és archív kárpátaljai fotók tárlatára. Országos kádártalálkozót, valamint autós-motoros találkozót szintén szerveznek, s természetesen megtartják hagyományos rendezvényeiket is. Az utóbbiak közül kiemelkedik a június 23-i Szent Iván-éj a Csík zenekarral, a szeptember 18-19-ei Kóstolja meg Magyarországot! gasztronómiai bemutató, valamint a november 7-ei Márton-napi vígasság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár