Liszt-szobrok lepték el Weimart

2009. augusztus 23. 19:54 MTI

Egy harmadik alakkal kiegészült Goethe-Schiller emlékmű várja péntek óta a Weimarba látogató külföldi és német turistákat, a költőfejedelmek mellett Liszt Ferenc szobra látható az emlékművön. Az akció a Bauhaus Egyetem hallgatóinak műve, akik Lisztet ábrázoló alkotásokkal lepték el a várost.


Goethe és Schiller Lisztre várva

Liszt hungarocell szobra az éjszaka leple alatt került Goethe és Schiller bronzszobrai mellé, a művészeti egyetem hallgatói arra a Kunstfest 2009 című fesztiválra akarták felhívni a figyelmet, amely idén különleges hangsúlyt fektet a magyar születésű virtuózra. Goethe és Schiller közös emlékműve mellett Wieland, Herder és Carl August herceg szobra is társat kapott Liszt személyében. Ezeket az emlékműveket fából faragott, túlméretezett Liszt-fejekkel látták el.

Liszt - aki Goethe halála után új életet lehelt Weimarba - a klasszicizmus fellegvárában élte pályafutása leggyümölcsözőbb szakaszát. Idén az ő egyik szerzeménye szolgál a Kunstfest mottójául. A szervezők Az ideálok című szimfonikus költeményt választották, a darabot Liszt a két költő közös emlékművének leleplezésére komponálta, és ősbemutatóját ő maga dirigálta a szobor talapzatánál. A művet Schiller egyik költeménye ihlette.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma