2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világkörüli utazás a hét portugál csoda nyomában

2009. június 29. 15:31 MTI

A gyarmatbirodalom kincsei

A portugálok hatalmas gyarmatbirodalomra tettek szert Ázsiában, Makaó is a fennhatóságuk alá került. A jelenleg Kína különleges közigazgatási övezetének számító, 20 négyzetkilométeres terület - amely az azonos nevű félszigetből és több apró szigetből áll - a Föld második legsűrűbben lakott területe. A portugálok 1557-ben vették bérbe Kínától, és építették ki ott az első európai kereskedelmi központot. 1887-ben aztán elismertették Kínával a Makaó feletti uralmukat.



A volt gyarmaton láthatók a valamikori Szent Pál templom romjai, amelyet egy olasz pap ötlete nyomán japán mesterek 1602-től 1637-ig építettek. A sokadik tűzvész pusztítását 1853-ban csak a homlokzata élte túl; üres ablakai azóta is az égre nyílnak, a magányos homlokzat a város és a makaói kereszténység jelképévé vált. Lenyűgözően festői a látványa: a barokk faragványokon Jézus és kínai sárkányok keverednek portugál hadigályákkal és a keleti bölcsesség jelképeivel, a templom alapjainál feltárt sírokban pedig hittérítők nyugszanak.



A Marokkóban található Mazagao erőd mind építészetében, mind technológiáját tekintve az európai és a marokkói kultúra keveredését mutatja. 1513-ban már állt, és az Afrikát megkerülő hajósok használták. Falainak ferdeségét és a csipkés oromzatok kiszélesedését az magyarázza, hogy a tűzfegyverekre való áttérés időszakában, az új elvárásoknak megfelelően épült újjá. 1541-ben Diogo de Torralva és Joao de Castilho mérnökök elgondolásait alkalmazták védelmének megerősítésére. Kiállta a próbát, 1562-ben ellenállt a mórok támadásának. Az erőd együtteséből kiemelkedik a mánueli stílusban épült Mennybemenetel temploma.

A Zöldfoki-szigeteket 1445-ben Antonio Fernandes fedezte fel, de hivatalosan Alvise Cadamostót emlegetik felfedezőként, aki 1456-ban járt ott. Az ország Ilhas de Cabo Verde portugál megbízottról kapta a nevét. A Santiago szigetén található, 300 ezer lakosú Cidade Velha (Ciudad Vieja) volt a szigetcsoport első fővárosa. A települést portugálok alapították 1460-ban. A Nyugat-Afrikából Brazíliába és a karibi világba induló rabszolgahajók "átrakodó és vízfelvevő helye" hamar a portugál gyarmatosítás politikai és vallási központja lett.



A 16. század közepén a városban 500 kőház állt, amelyeket többnyire rabszolga- és fegyverkereskedők laktak. A hajdani épületek közül a történelmi városrészben néhány még ma is látható, némelyikben még ma is laknak. Szép látnivalói a városnak a 19. század végén épített elnöki palota, négyszögletes tornyával és klasszikus homlokzatával a régi városháza, a neoklasszikus stílusú Néprajzi Múzeum és a sziget felfedezőjének, Diogo Gomes portugál hajósnak a szobra is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár