2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Palackba zárt üzenet a haláltáborból

2009. április 28. 14:33 MTI

Ceruzával írt, palackba göngyölített titkos üzenetre találtak az auschwitzi koncentrációs tábor közelében zajló rekonstrukciós munkálatok során lengyel munkások; az üzenet hét fiatal fogoly nevét, rabszámát és címét tartalmazza - számoltak be hivatalos források hétfőn.

A tábor közelében egy pincét renováló munkások találtak egy falba rejtett üzenetet, amely 1944. szeptember 20-án íródott és hat lengyel, valamint egy francia fogoly adatait tartalmazza. Mint az az üzenet utolsó mondatából kiderült, a halál árnyékában lévő rabok mindegyike 18 és 20 év közötti volt. "Fiatalemberek voltak, akik valamilyen nyomot akartak hagyni létezésükről" - mondta Jaroslaw Mensfelt, az auschwitzi múzeum szóvivője. Ketten közülük túlélték a koncentrációs tábor szörnyűségeit, a többi fogoly sorsáról azonban a szóvivő nem adott felvilágosítást.



A munkások a nácik által Auschwitznak nevezett Oswiecim főiskolájának építkezésén törtek ki éppen egy falat az alagsorban még április 20-án, amikor felfedezték a palackot - számolt be Monika Bartosz, az intézmény szóvivője. Az üzenetet vélhetően egy cementeszsák darabjára írták - tette hozzá.

Az oktatási intézmény három épületét a háború alatt raktárként használták az SS csapatok. A tábortól néhány száz méterre lévő épületek pincéit betonnal erősítették meg, hogy légiriadó esetén búvóhelyként szolgáljanak. A munkát tábori foglyokkal végeztették el. A szakértők megerősítették a feljegyzés hitelességét, az üzenetet május elején adják át a múzeumnak.

A nácik 1940-ben állították fel a tábort, ahol 1,1 millió ember vesztette életét. A meggyilkoltak többsége zsidó fogoly volt, de nem zsidó lengyelek és romák is meghaltak Auschwitz-Birkenauban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár