2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hálózatba tömörültek a kommunista politikai rendőrségek archívumai

2008. december 17. 12:17 MTI

Hét volt kommunista ország egykori politikai rendőrségének archívumait kezelő szervezetei kedden Berlinben bejelentették, hogy "hálózatba" tömörülnek az együttműködés javítása és a történelmi kutatás megkönnyítése érdekében.

A hálózat, amelyben a német (volt NDK-s), lengyel, cseh, szlovák, magyar, bolgár és román intézetek vesznek részt, hallhatóbbá teszi majd Európában azoknak a hangját, akik országukban ezzel a kérdéssel foglalkoznak - mondta újságíróknak Marianne Birthler, a Stasi archívumát kezelő német intézet illetékese.

A Titkosszolgálati Levéltárakkal Foglalkozó Hivatalos Szervek Európai Hálózata nevű új képződménynek koordinációs csoportja lesz, amelynek feladata, hogy évente konferenciát szervezzen. A hálózaton belül információcsere folyik majd a levéltárak, a jogi szabályozások, a történelmi-politikai oktatás és a kutatás területén - áll a hét intézet képviselői által aláírt dokumentumban.

A hálózatban résztvevő országok eddig különbözőképpen kezelték az archívumokat, de remélik, hogy kölcsönösen hasznos lesz a területen folytatandó tapasztalatcsere - mutat rá továbbá a dokumentum. Egy ilyen együttműködés annál is hasznosabbnak tűnik, mivel a kelet-európai diktatúrák maguk is igen szorosan együttműködtek egymással, tapasztalatot, módszert és kapcsolatot cserélve - idézte a tanácskozás magyar résztvevőjét, Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára egyik vezető munkatársát a francia hírügynökség.

A hálózat célul tűzte ki, hogy azok az állampolgárok, akiket több kommunista országban megfigyeltek, egyazon eljárás keretében jussanak hozzá valamennyi aktához. Ez jelenleg még nem lehetséges, mivel az adatokhoz való hozzáférést nemzeti törvények szabályozzák. Franciszek Gryciuk lengyel szakértő szerint ez a probléma csak kevés másként gondolkodót érint, mivel a hivatalosan "testvériek" nevezett államok viszonylag zártak voltak egymás előtt, korlátozott volt a mozgási szabadság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár