2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Operától féltik Munch múzeumát

2009. április 1. 14:21 MTI

Új épületet kap Norvégia legismertebb szépművészeti múzeuma, a Munch Múzeum. A gyűjteményt várhatóan 2013-ban költöztetik át új helyére a szintén új és híres oslói operaház mellé a kikötői negyedbe.

A múzeum kedden jelentette be, hogy húsz nemzetközi jelentkező közül a madridi székhelyű spanyol-brit Herreros Arquitectos építészirodát választotta ki a zsűri a projekt kivitelezésére.

A expresszionista norvég festő, Edvard Munch (1863-1944) művei nagy részét Oslo városára hagyta. Ezek bemutatására nyitotta meg kapuit 1963-ban a Munch Múzeum a norvég főváros Toyen városrészében. Mivel évente átlagosan százezer látogató kíváncsi a tárlatra, a mostani épület már túl kicsinek bizonyult. A látogatók létszámának növelését szeretnék biztosítani azzal, hogy új, vonzóbb és központibb helyszínen lévő épületben várják az érdeklődőket.

Tom Remlov, az operaház vezetője azonban nincs elragadtatva a tervtől. Attól tart, hogy az új múzeumi épület elvonja a figyelmet intézményéről. A dalszínháznak otthont adó épületet ugyanis csak egy éve avatták fel, és ahogy Remlov a Dagbladet című norvég napilapnak nyilatkozva hangoztatta, "kétségtelenül a Bjorvika városrész legfontosabb gyöngyszeme". Az opera szomszédságában tervezik ezen kívül az oslói városi könyvtár és a Stenersen Művészeti Múzeum felépítését is.

A Munch Múzeum 2004-ben került világszerte a hírekbe, amikor a festő híres képeit, A sikolyt és a Madonnát néhány fegyveres, maszkos férfi a látogatók szeme láttára lopta el a kiállítóteremből. Csak két évvel később bukkantak ra a festményekre. Az elkövetőket elfogták és tíz év börtönbüntetésre ítélték. Ezután a múzeum a megerősített biztonsági rendszer kiépítésének idejére egy éven át zárva volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár