2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jókedélyű öregúr lett Bachból

2008. március 3. 09:00

Elkészült Johann Sebastian Bach német zeneszerző (1685-1750) rekonstruált arcképe. A digitális arcrekonstrukciót Caroline Wilkinson antropológus szerkesztette.

A zeneszerző koponyacsontjáról 1894-ben készült bronzöntvény alapján dolgozott és törvényszéki orvostani módszereket alkalmazott. A skót tudós korábban többek között Tutanhamon fáraó és Szent Miklós arcvonásait és testfelépítését is rekonstruálta. A negyedik századi szentről kimutatta, hogy a közkeletű Mikulás-ábrázolásokkal ellentétben nem nagydarab, kedves figura volt, hanem zömök férfi kemény arcvonásokkal és törött orrcsonttal.

A Bach arcáról készült rekonstrukció is meglepő eredményt hozott. "A legtöbb ember számára Bach csak egy öregember parókával. Ez a sablonos kép azért alakult ki, mert nincsen róla megbízható, valósághű portré" - mondta Jörg Hansen, a múzeum igazgatója.

A számítógépes modell alapján az idős Bach jókedélyű, köpcös, kerekded arcú ember lehetett. "Tudjuk, hogy mozgékony volt, szeretett táncolni meg énekelni, és mindig verte a ritmust a lábával, amikor orgonált. Nagyon dinamikus személyiség volt és ez látszik is a rekonstrukción" - mondta Hansen.

Caroline Wilkinson szerint teljesen valósághű modellt nem lehet alkotni, Bach arcvonásait is csak 70 százalékos biztonsággal lehetett rekonstruálni. A zeneszerzőről készült ábrázolások kétes hitele miatt a szeme színe is bizonytalan, mert néha kék-, máskor meg barnaszeműnek festették. Wilkonson végül a barnát választotta.

A rekonstrukcióból kiindulva most a művész mellszobrát is elkészítik. Ez lesz az egyik fő attrakció a Bach az orvostudomány tükrében című kiállításon, amely Johann Sebastian Bach születésének 423. évfordulóján, 2008. március 21-én nyílik meg a szülővárosában, Eisenachban berendezett múzeumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár