2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális menedzser volt a 300 éve elhunyt orgonista

2007. január 8. 08:45

A németországi Lübeck zenei életét 2007-ben szinte kizárólag a 300 esztendővel ezelőtt elhunyt orgonista és zeneszerző, Dietrich Buxtehude munkásság határozza meg.

Buxtehude Év védnöki tisztségét Horst Köhler német köztársasági elnök vállalta. Az ünnepi évet január 20-án nyitja meg az amszterdami Barokk Zenekar és az ugyancsak amszterdami Barokk Kórus hangversenye Ton Koopman vezényletével.

Buxtehude már életében akkora hírnévre tett szert, hogy még a fiatal Johann Sebastian Bach is Lübeckbe utazott, mert hallani akarta őt, amint a St. Marien templomban orgonál. A feltehetően a holsteini Oldesloe-ben 1637-ben született Buxtehude Dániában nőtt fel, és apjához hasonlóan ő is orgonista lett. 1668-tól a lübecki St. Marien templom orgonistájaként működött. 1707. május 9-én hunyt el a Hansa-városban.

Nemcsak kiváló művész, hanem kulturális menedzser is volt. Az apósától, Franz Tundertől átvett "zenés estéket" a St. Marien templomban továbbfejlesztette, és olykor akár 80 részvevővel orgona koncerteket, valamint nagyszabású hangversenyeket is rendezett a többnyire zsúfolásig telt templomban.

Ezeknek a "zenés estéknek" a híre eljutott Bach-hoz is, aki 1705-ben a türingiai Arnstadtból azért utazott Lübeckbe, hogy megismerkedjék velük. Fontolóra vette, hogy megpályázza Buxtehude utódlását, de terve meghiúsult, állítólag azért, mert ehhez el kellett volna vennie Buxtehude lányát feleségül. Valószínűbbnek tartják azonban, hogy megszűnt érdeklődni a templomi orgonista állás iránt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár