2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

George Clooney felesége segíti Athént az Elgin-márványok ügyében

2014. október 9. 13:03 MTI

Amal Alamuddin emberi jogi ügyekkel foglalkozó brit ügyvéd látja el tanácsokkal a görög kormányt az athéni Akropolisz British Museumban őrzött ókori márványainak visszaszerzési kísérletében.

George Clooney 36 éves hitvese egy küldöttséggel a jövő héten utazik Athénba, hogy megvitassa az ügyet Antonisz Szamarasz görög kormányfővel. A csoportot Geoffrey Robertson emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd vezeti, aki társtulajdonosa annak a londoni ügyvédi irodának, ahol Alamuddin praktizál - értesült a The Daily Telegraph.

A brit napilap úgy tudja, hogy a görög kormány már évekkel ezelőtt felkérte az ügyvédi irodát, hogy segítsen visszaszerezni a márványokat. Alamuddin szakterülete a nemzetközi és a büntető jog. A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország hosszú évtizedek óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. A British Museum vezetése arra hivatkozva ellenzi a műtárgyak visszaadását, hogy azok az ő tulajdonát képezik.

Idén újra kibontakozott a vita a George Clooney rendezte Műkincsvadászok című film bemutatása nyomán, amely az elrabolt műkincsek kérdését állítja középpontba. A film februári londoni bemutatója előtt tartott londoni sajtótájékoztatón az amerikai színész-rendezőt megkérdezte egy görög riporter arról, mit gondol, nem kellene-e visszaadni az idegen múzeumokban kiállított ógörög műkincseket, különösen az athéni Pallasz Athéné-templom British Múzeumban őrzött márványfrízeit és -szobrait. Clooney válaszában jó ötletnek nevezte a felvetést, és hangsúlyozta, hogy "a jog Görögország oldalán áll".

A brit napilap szerint Roberston és Alamuddin azt vitatja meg a görög kormány képviselőivel, milyen módon biztosíthatná Athén az ókori márványok visszaszerzését, nem pedig azt, hogy pert kezdeményezzen Nagy-Britannia ellen az ügyben. Görögország jelenleg arra vár, hogy a brit kormány eldöntse, hajlandó-e részt venni az ENSZ Oktatási Tudományos és Nevelésügyi Szervezete által kezdeményezett közvetítési folyamatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár