2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Becsületsértő a Walesát besúgónak lefestő életrajzi kötet

2010. március 21. 13:24 MTI

Becsületsértő a Lech Walesa volt lengyel elnökről tavaly megjelent életrajzi kötet, amelynek szerzője azt állítja, hogy a Szolidaritás szakszervezet legendás vezetője a kommunista titkosszolgálat besúgója volt - mondta ki a krakkói bíróság pénteken kihirdetett ítélete.

A könyv kiadóját a bíróság kötelezte arra, hogy kérjen bocsánatot a felperestől, Walesa lányától, és pénzbüntetésként fizessen be 5000 zlotyt (csaknem 339 ezer forintot) egy jótékonysági alapítvány javára. A becsületsértő részletek nem jelenhetnek meg az életrajz további kiadásaiban - áll az ítéletben. Az ügyben már 2000-ben is született egy ítélet, akkor különbíróság mentette fel Walesát a könyvben megfogalmazott vád alól.

Az életrajzot egy fiatal történész, a nemzeti konzervatív táborhoz tartozó Pawel Zyzak írta, aki Walesa és a kommunista titkosrendőrség kapcsolatai mellett a volt elnök magánéletéről is különféle leleplezésekkel szolgált, például, hogy a nyolcgyermekes politikusnak van egy házasságon kívül született gyereke is. Ezt megelőzően a nácizmus és a kommunizmus bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézetének két munkatársa is megjelentetett egy kötetet, amelyben az összegyűjtött információk alapján bizonyítottnak vélték, hogy a politikus az 1970-es évek elején együttműködött a belbiztonsággal.

A volt lengyel elnök a Zyzak-féle életrajz megjelenése után bejelentette, hogy tiltakozásul visszaadja valamennyi kitüntetését, nem vesz részt a rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, sőt elköltözik hazájából, ha a vádaskodók büntetlenek maradnak.

Walesát 1983-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki azért a történelmi szerepért, amelyet az antikommunista mozgalommá terebélyesedett Szolidaritás élén játszott. 1990 és 1995 között Lengyelország államfője volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár